Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven manade till en ökad försiktighet vid en pressträff. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stefan Löfven: Regeringen lättar inte på restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar inte att lätta på de rådande coronarestriktionerna framöver, meddelar Stefan Löfven på en pressträff. Orsaken är den ökande smittspridningen i Sverige och Europa.

– Allt fler har blivit mindre noggranna, säger statsministern.

Regionala ökningar och människors allt mer avslappnade inställning till coronasmittan i samhället kan innebära skärpa restriktioner framöver om läget försämras, meddelar regeringen.

– Den stora försiktigheten som fanns i våras har bytts ut mot kramar, kalas och rusning i kollektivtrafiken. På ett sätt är det förståeligt. Men vi måste hålla i och hålla ut. Läget är bättre men krisen är inte över, säger Stefan Löfven.

– Vi behöver ta ett gemensamt ansvar. Undvik att krama vänner när ni ses och tacka nej till trånga hemmafester. Undvik kollektivtrafiken om du har möjlighet.

50-gränsen blir kvar

Regeringen kommer med anledning av smittspridningen inte att lätta på restriktionerna om antalet besökare vid kultur- och idrottsevenemang, enligt Stefan Löfven.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har sedan en tid utretts av regeringen. Det fanns förhoppningar om att en sådan förändring skulle kunna träda i kraft den 1 oktober, vilket nu inte sker.

”Livshotande sjukdom”

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är läget bättre i Sverige än på flera håll i Europa. Det har inte skett någon brant ökning av fall. Men även hon uppmanade svenskarna till försiktighet, och pekade på risken för ytterligare regionala utbrott.

– Det kanske är en lätt förkylning för dig, men det kan vara en livshotande sjukdom för någon annan.

Också Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, lyfte ett varningens finger.

– Det är inte importsmitta som bekymrar, men samma förutsättningar för smittspridning finns i alla länder – att man inte håller avstånd och god hygien.

– Vi ligger på samma nivå som för fem-sex veckor sedan så vi har en liten ökning i landet. Vi ser det i alla förvärvsarbetande åldersgrupper, inte bara hos unga. Arbetsplatserna är i det här läget en källa till smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet