Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S): Läget är sådant att vi behöver fortsätta att skydda riskgrupper Foto: Henrik Montgomery, TT

Riskgrupper får ersättning till årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen för personer i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån ska förlängas till årsskiftet. Det bekräftar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) för SVT.

Om en vecka upphör rätten till ersättning för personer i vissa riskgrupper som inte kan jobba hemifrån, samtidigt ser coronapandemin ut att kunna ta ny fart. Nu kan dock SVT berätta att ersättningen ska förlängas.  

Beslutet togs på torsdagens regeringssammanträde, och innebär att stödet blir kvar tills 31 december 2020. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Läget i landet är sådant att vi behöver en fortsättning av den här ersättningen för att skydda riskgrupper, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Utvidgar ersättningsgrupp

Man förtydligar också vad som gäller angående ersättning för personer med kronisk lungsjukdom, samt gör en utvidgning av ersättning till vissa anhöriga till personer i riskgrupp som uppbär assistansersättning. 

– Vi ändrar i villkoren och utvidgar gruppen för vilka som kan få ersättning i enlighet med Socialstyrelsens uppdaterade underlag, säger Ardalan Shekarabi.

De åtgärder som nu förlängs är enligt uppgifter till SVT: 

  • Förebyggande tillfällig föräldrapenning till föräldrar med vissa nyligen allvarligt sjuka barn.
  • Sjukpenning i förebyggande syfte till vissa riskgrupper.
  • Smittbärarpenning till vissa anhöriga till personer i riskgrupper.

Tidsgränsen förlängs

Frågan om ersättning till personer i riskgrupp som inte kan jobba hemifrån väcktes i mars av Moderaterna. I juni tog riksdagen beslut om ersättning från 1 juli till 30 september. Sedan 24 augusti kan man ansöka om den. Ersättningen är max 804 kronor per dag i 90 dagar. Den gränsen ändras nu till ersättning i max 180 dagar, men först måste riksdagen godkänna förändringarna.  

I nuläget räknar regeringen inte med att förlänga ersättningen ytterligare efter årsskiftet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet