Turister i Palma de Mallorca. Spanien har åter öppnat för turister. Från och med den 30 juni lyfter UD sin avrådan från resor till tio länder, däribland Spanien. Foto: Jaime Reina/AFP/TT

Riskgrupper kan förlora pengar om de inte genomför bokade resor

Uppdaterad
Publicerad

Folke Blechingberg tillhör en riskgrupp och nu vill han avboka en resa. Men researrangören vill inte ge honom pengarna tillbaka. Inte än i alla fall.

– Paketreselagen är ganska ny, så det är mycket som inte har prövats, säger domare Marcus Isgren som är chef på Allmänna reklamationsnämnden.

Folke Blechingberg är över 70 år och vill avboka sin resa för att han är orolig att drabbas av covid-19. Men resebolaget vill inte ge tillbaka bokningsavgiften eftersom Utrikesdepartementet inte avråder från resor till Spanien.

Hans Remvig är rese- och turistanalytiker på företaget Resurs för resor och turism. Han säger att tydlighet från myndigheterna är lösningen.

– Skulle Folkhälsomyndigheten säga att 70-plussare inte skall åka utomlands, då skulle det vara klart. Då skulle UD följa det, säger han och fortsätter:

– Försäkringarna skulle heller inte gälla för resor för den gruppen, vilket skulle leda till att man inte åkte.

12,8 miljoner utlandsresor ett vanligt år

Hans Remvig berättar att det görs cirka 12,8 miljoner utlandsresor från Sverige ett vanligt år och att drygt 17 procent av dessa resor görs av personer som är 70 år och äldre. 

– Man bör snabba upp processerna i de beslutande organen, i det här fallet verkar det vara både UD och FHM.

När SVT frågar Folkhälsomyndigheten och Utrikesdepartementet studsar frågan om reserestriktioner för 70-plussare mellan myndigheterna. FHM säger att de är tydliga i sina rekommendationer. Utrikesdepartementet säger att de utfärdar reseavrådan på grund av smitta på uppmaning från FHM.

Flygbolagen stretar emot

Det är inte heller helt enkelt för mindre researrangörer att betala tillbaka pengarna till kunderna utan att förhålla sig till hur deras samarbetspartners hanterar frågan.

– I det här fallet, om det är en flygresa, är det antagligen flygbolaget som inte betalar tillbaka till resebolaget och då får inte konsumenten tillbaka pengaren heller, säger Hans Remvig.

Frågan ännu inte prövad

Ett liknande ärende har tagits upp av Allmänna reklamationsnämnden, men just frågan om FHM:s rekommendationer för vissa åldersgrupper att inte resa har ännu inte ställts mot Paketreselagen. Domare Marcus Isgren är chef på ARN. Han säger att han inte kan uttala sig om enskilda ärenden, men:

– Vi har inte prövat frågan, tar man upp det som ett ärende så får vi se. Paketreselagen är ganska ny, så det är mycket som inte har prövats. Det här är dessutom ett extremt ovanligt undantag där den ska tillämpats, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.