Folke Blechingberg vill avboka resan till Spanien i september men får vänta och se enligt resebolaget. Foto: Folke Blechingberg/Stina Stjernkvist/TT

Folke tillhör riskgrupp – får inte avboka resan till Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Folke Blechingberg är över 70 år och tillhör därför en riskgrupp under coronapandemin, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu vill han avboka en planerad resa i september. Men resebolaget vill inte betala tillbaka bokningsavgiften eftersom UD inte avråder från resor till Spanien.

– Vi vill ju inte riskera våra liv, säger Folke Blechingberg.

I september skulle Folke Blechingberg åka till Mallorca tillsammans med sin fru för att cykla. Resan hade de bokat innan pandemin. Nu vågar de inte åka.

– Vi vill ju inte riskera våra liv. Så jag skrev ett mejl till Rolfs flyg och buss att vi inte kan leva upp till rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och att vi vill annullera resan och få tillbaka vår anmälningsavgift.

Hänvisar till att UD inte avråder

Men det gick inte. Rolfs flyg och buss skriver att: ”Avrådan från UD ska alltid anses utgöra grund för uppsägning. Just nu finns ingen avrådan till Spanien och därför gäller ordinarie villkor för avbokning, det vill säga att anmälningsavgift tyvärr inte återbetalas.” Anmälningsavgiften för Folke Blechingberg och hans fru är totalt 3 000 kronor.

Emanuel Karlsson, vd på Rolfs flyg och buss, förklarar att företaget köper sina kunders biljetter av flygbolagen och att det är flygbolagen som ofta inte är villiga att betala tillbaka. Han ber att få återkomma efter att han tittat närmare på den specifika bokningen.

När SVT pratar med två av Sveriges största researrangörer, Ving och Tui, bekräftar de att det är samma regler som gäller hos dem.

Folke Blechingberg har anmält händelsen till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. ARN för ingen statistik över hur många av deras reseärenden som gäller någon i riskgrupp, men den har tagit ett vägledande beslut i ett liknande fall.

”Går inte att veta nu hur det ser ut då”

Efter att ha granskat Folke Blechingbergs ärende återkommer Emanuel Karlsson, vd på Rolfs flyg och buss, till SVT. Han har tittat närmare på ARN:s beslut från den 16 juni och skriver så här:

”Folke ska åka till Mallorca om två månader. Det går i dag inte att veta hur situationen på Mallorca kommer att se ut då eller vad Folkhälsomyndigheten kommer ha för råd. Det är troligt att det kommer vara fortsatta restriktioner, men samtidigt måste vi utgå från att det förr eller senare släpper vid en tidpunkt som vi i förväg inte känner till. Vad som dock är klart är att om det närmare inpå avresan kommer vara restriktioner som väsentligen påverkar resan så kommer Folke få avboka kostnadsfritt i enlighet med ARN:s råd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.