• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Tegnell: Tillfrisknade från covid-19 kan besöka riskgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Har du tillfrisknat från covid-19 men inte utvecklat antikroppar? Nu ändrar Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer och räknar in alla som varit konstaterade smittade i sjukdomen, och som tillfrisknat, som immuna i minst sex månader.

– Det här innebär ju att det finns lite större möjligheter för personer i riskkgrupper att kunna umgås med sina nära vilket är jättebra, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen.

Enligt Tegnell vet man inte hur stor del av dem som bekräftats ha haft covid-19 som inte har utvecklat antikroppar. Men hittills har man inte sett någon som insjuknat två gånger. Detta gör att Folkhälsomyndigheten i sina nya riktlinjer räknar både dem som testats positivt för antikroppar för covid-19 och de som testats positivt för sjukdomen covid-19, och sedan tillfrisknat, som skyddade i åtminstone sex månader.

Kan träffa riskgrupper

Folkhälsomyndigheten bedömer att man har någon form av immunitet och att man därför har mindre risk att smittas och också mindre risk att sprida smittan vidare. Detta öppnar upp för att i större utsträckning träffa nära och kära inomhus, även om de tillhör riskgrupper.

För att räknas som immun ska det ha gått minst 14 dagar efter insjuknande, du ska ha verifierat sjukdomen med ett test, och man ska ha varit feberfri minst två dygn. Man ska känna sig helt frisk och göra en egen riskbedömning innan man träffar någon ur riskgruppen.

Ingen registrerad som fått det två gånger

Det finns ändå de som upplever sig ha haft sjukdomen två gånger, men utan en virusprovtagning är det svårt att själv avgöra om det just covid-19 eller ej.

– Med hyfsat stor sannolikheter kommer nog förr eller senare personer dyka upp som fått det två gånger. Men av de 60 000-70 000 som vi har registrerade i systemet så har ingen av dem fått det två gånger. Det är ju ett ganska starkt tecken på att det definitivt inte är speciellt vanligt. Och det är inte så vanligt att det kan spela någon roll för den fortsatta utvecklingen av epidemin, säger Anders Tegnell.

Fortsätta följa rekommendationerna

Även om man tillhör den här gruppen uppmanar Folkhälsomyndigheten att man fortfarande ska följa de allmänna rekommendationerna som finns i samhället om social distansering och handhygien, och att man ska fortsätta att arbeta hemma om man kan. Det gäller även att man inom hälso- sjukvården måste följa hygienrutiner och använda personlig skyddsutrustning.

”Kunskapen om skyddet efter genomgången infektion är inte fullständig och vägledningen kan komma att ändras om det kommer nya rön om immunitet” skriver Folkhälsomyndigheten i sin vägledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.