Enligt Mats Knutson finns det en oro inom socialdemokratin att stora satsningar på försvaret just nu kan spä på den interna kritiken mot partiledningen. På bilden syns statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven har all anledning att vara orolig över försvarsbråket

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett inrikespolitiskt storbråk har brutit ut om försvarsuppgörelsen. Statsminister Stefan Löfven har all anledning att vara orolig. Fördjupas den politiska sprickan i försvarsfrågan kan det äventyra regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På tisdag nästa vecka var det tänkt att försvarsberedningens rapport om det framtida försvaret skulle presenteras. Men redan i dag står det alltså klart att det inte kommer att gå att nå enighet kring rapporten.

De fyra borgerliga partierna har under dagen gått till hårt angrepp mot Socialdemokraterna, som de menar inte vill garantera den överenskomna upprustningen av försvaret.

Både statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist har i eftermiddags försökt lösa den kris som har uppstått, men det är i dagsläget högst oklart om de kommer att lyckas.

De borgerliga partierna tycks vara fast beslutna att inte ge sig i denna fråga. Deras krav är att försvaret ska garanteras satsningar på 84 miljarder kronor fram till 2025. Det innebär att försvaret då får få 1,5 procent av Sveriges BNP. Nästa steg ska sedan vara att höja anslagen ytterligare till 2 procent av BNP.

EU-avgiften väntas höjas

Socialdemokraternas besked är att man ännu inte är beredd att garantera dessa långsiktiga försvarssatsningar. Förklaringarna är flera. Budgetutrymmet är begränsat de kommande åren och en stor del har redan intecknats av fyrpartiuppgörelsen om regeringsmakten.

Dessutom väntas EU-avgiften höjas avsevärt när Storbritannien lämnar EU. Socialdemokraterna vill också bevara ett visst utrymme i budgeten för kommande välfärdssatsningar. De borgerliga partierna å andra sidan vill till varje pris tvinga Socialdemokraterna att binda sig för konkreta anslagshöjningar.

Det har skapat en djup spricka inom det nya regeringssamarbetet där Centerpartiet och Liberalerna nu valt det gamla allianssamarbetet i försvarsfrågan. På andra sidan står de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Att det nya regeringssamarbetet har spruckit i synen på den långsiktiga utbyggnaden av försvaret är givetvis anmärkningsvärt. Försvaret är en av budgetens tyngsta poster.

”En taktisk triumf för Moderaterna”

Det som skett i dag är därmed en taktisk triumf för Moderaterna, som nu kommer att göra allt för att försöka splittra den nya regeringskonstellationen ytterligare.

Stefan Löfven har alltså all anledning att vara orolig. Även om de satsningar som nu diskuteras ska genomföras först under nästa mandatperiod kan oenighet om försvarspolitiken få direkta återverkningar på samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Fördjupas sprickan ytterligare kan det äventyra hela samarbetet.

Samtidigt finns en oro inom socialdemokratin att stora satsningar på försvaret just nu kan spä på den interna kritiken mot partiledningen. Partiet har ju anklagats för en högervridning i och med 73-punktsprogrammet som bland annat innehåller förslag om sänkta skatter och uppluckrad arbetsrätt.

Om partiet nu dessutom skulle säga ja till en mångmiljardsatsning på försvaret fruktar partistrategerna att det interna missnöjet växer ytterligare. Socialdemokraterna gick ju till val på att bygga ut välfärden och genomföra sociala reformer, inte på att genomföra vad många väljare uppfattar som en traditionell högerpolitik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.