Stefan Löfven i möte med Estlands premiärminister om Estonia

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen pratade Stefan Löfven och Jüri Ratas, Estlands premiärminister, för andra gången om Estoniakatastrofen. Detta sedan uppgiften om att ett hål hittats på fartygets skrov uppdagats av dokumentärfilmare.

Det fyra meter höga hålet, som inte tidigare har observerats av dykare, har fått flera röster i både Sverige och Estland att spekulera i vad som egentligen hände då M/S Estonia sjönk år 1994.

En av teorierna, som delas av bland annat Estlands tidigare förvarsminister, är att Estonia inte sjönk på grund av att bogvisiret lossnade, utan för att fartyget krockade med en ubåt. Margus Kurm, tidigare ordförande i den estniska regeringens utredning av katastrofen, går ett steg längre. Enligt honom måste det ha rört sig om en svensk ubåt.

Pratade med Löfven

På tisdagen i förra veckan talades statsminister Stefan Löfven och Jüri Ratas, Estlands premiärminister, som tidigare krävt en ny teknisk utredning av vraket, vid om Estonia. På måndagskvällen hölls ytterligare ett möte med anledning av de nya uppgifterna.

Enligt Gösta Brunnander, Stefan Löfvens pressekreterare, så var samtalet mellan statsministrarna ett ”bra möte”.

– Statsminstern och talades vid under kvällen igår och pratade om vägen framåt. Det fanns en samstämmighet i att man nu ska låta expertmyndigheterna titta på de här uppgifterna, säger han till SVT Nyheter.

– Frågan är för tidigt väckt om vad vi ska göra. Nu måste myndigheterna få en chans att analysera materialet.

Han vill inte gå närmare in på hur regeringen ser på påståendet om att Estonia skulle ha krockat med en svensk ubåt.

– Det finns ingen anledning att uttala sig om det ena eller det andra i dagsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.