Löfven: Hitta ett sätt som inte leder till ökad smittspridning

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommenterade i dag för första gången den demonstration som i går samlade tusentals människor i centrala Stockholm och som löstes upp av polisen.

– Vi har alla en skyldighet att fundera på om det här är det rätta att göra nu, säger statsministern.

Mer än tusen personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att under onsdagen delta i Black lives matter-manifestationen. Men reaktionerna efter att polisen tillåtit demonstrationen ta plats mitt under coronatider lät inte vänta på sig.

På torsdagens presskonferens kommenterade Stefan Löfven demonstrationen.

– Jag förstår mycket väl att människor vill ge uttryck. Det är mycket känslor inbyggt i det här och det är högst förståeligt, sa Stefan Löfven.

– Vi är samtidigt inne i en pandemi som har krävt över 4 000 människors liv. När vi nu funderar på hur vi ska göra tillvaron lättare för människor så tycker jag att vi alla har en skyldighet att fundera: Är det här det rätta att göra nu?, sa Löfven.

Stefan Löfven säger sig ha förståelse för att det finns ett behov för att vilja ge uttryck för sina känslor, men att de behöver hitta ett sätt som inte leder till ökad smittspridning.

– Demonstrera, men hitta andra sätt än att samlas så många människor.

Ytterligare en Black lives matter-demonstrationen planeras att hållas i kväll, denna gång i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.