Mona Hasan, Queen Jonsson och Ibbi Chune arrangerade demonstrationen. Nu svarar Ibbi Chune på kritiken. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Arrangörens svar på kritiken: ”Har aldrig någonsin velat skada någon”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna från ett Sergels torg fullt med folk har fått många att kritisera Black Lives Matter-manifestation för att vara en smittorisk. Nu svarar en av arrangörerna, Ibbi Chune, på kritiken i ett inlägg på Instagram.

”Jag vill understryka att vi under hela demonstrationen hade en nära kontakt med polisen och följde deras direktiv hela vägen” skriver hon.

Tillståndet för demonstrationen gällde för 50 personer – men det var betydligt fler än så som dök upp på manifestationen i Stockholm. Något som har väckt kritiska röster från flera håll.

Arrangören svarar

Nu svarar Ibbe Chune som är en av arrangörerna på kritiken. I ett inlägg på Instagram skriver hon att de under hela demonstrationen hade en nära kontakt med polisen och följde deras direktiv.

”Det är ett faktum att vi är inne i en rådande pandemi och att folk dör men att så mycket människor valde att dyka upp trots hälsorisker visar på hur RIKTIGT det svarta utsätts för är” skriver hon.

Hon skriver också att demonstrationen arrangerades i gott syfte och att de aldrig någonsin velat skada någon eller sprida smittan.

”Man letar bara efter en syndabock, ännu bättre en ung svart tjej som ska stå till svars för hela Sveriges agerande i pandemin.”

Arrangörerna har tidigare berättat för SVT Nyheter att tillståndet gällde för 50 personer, men att de inte hade möjlighet att veta hur många som skulle komma. De ska ha uppmanat deltagarna i manifestationen att hålla avstånd och använda handsprit.

Svaret i sin helhet

”Hej!

Jag vill börja med att säga stort tack till alla som dök upp på gårdagens demonstration. Känslan att se så mycket folk i solidaritet går inte att beskriva.

Att folk skulle ha invändningar och åsikter kring demonstrationen hade jag absolut räknat med. Men jag vill understryka att vi under hela demonstrationen hade en nära kontakt med polisen och följde deras direktiv hela vägen. Jag är otroligt tacksam för polisens bemötande och förståelse.

Det är ett faktum att vi är inne i en rådande pandemi och att folk dör men att så mycket människor valde att dyka upp trots hälsorisker visar på hur RIKTIGT det svarta utsätts för är.

Jag har fått enormt mycket rasistiska påhopp, folk som tycker att jag ska stå tills vars för alla som framåt kommer att dö i covid-19. Att jag borde sluta gnälla och ”åka hem”.

Vi hade tillstånd för 50 personer, samverkande med polisen och som sagt följde deras direktiv. Jag tycker att ni som skickat hotfulla meddelanden och som ger mig skulden bör tänka efter.

Demonstrationen arrangerades i gott syfte endast och det tror jag att folk innerst inne vet. Man letar bara efter en syndabock, ännu bättre en ung svart tjej som ska stå till svars för hela Sveriges agerande i pandemin.

Vi har aldrig någonsin velat skada någon eller sprida den här hemska smittan. Att jag ens ska behöva förklara det här är helt absurt. Corona-pandemin är knas, men det är också rasismen.

Återigen ett stort tack för engagemanget och all positiv feedback vi fått.

Jag kommer inte delta i några fler intervjuer eller svara på några fler frågor om det här.

Kampen fortsätter.

#BlackLivesMatter

Ibbi”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.