Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polisen såg inga skäl att neka demonstrationstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen såg inga skäl att neka tillstånd för onsdagens Black lives matter-demonstration i Stockholm – trots att de befarade att mångdubbelt fler än 50 personer skulle delta.

– Vi kan ju inte neka folk för att vi tror att de inte kommer att kunna hålla restriktionerna, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Ett tusental personer slöt upp under onsdagens Black lives matter-manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Demonstrationen hade fått tillstånd för 50 personer, men trots att polisen såg det som sannolikt att mångdubbelt fler skulle delta såg de inga skäl att avslå arrangörens ansökan.

– Det är därför vi har haft de här resurserna under dagen. Vi befarade att det skulle komma många fler, men vad ska vi göra åt det? Det är väl det som är frågan, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

”Måste ha tillit”

Arrangören har fått tydliga instruktioner om begränsningarna på max 50 personer, enligt Mats Eriksson. Några skäl att avslå deras ansökan har inte funnits, menar han.

– Om vi hade avslagit ansökan så hade demonstrationen sannolikt genomförts ändå. Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, säger Mats Eriksson.

Men polisen beslut att tillåta demonstrationen har under onsdagen väckt reaktioner. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, säger till Expressen att arrangörerna inte borde ha fått tillstånd med anledning av coronaläget.

– Jag blir djupt bestört av det där beteendet. Det är hemskt och ignorant, säger han till tidningen.

Flera incidenter

Mats Eriksson håller inte med. Oavsett coronatider eller inte, så måste man kunna hålla demonstrationer, säger han.

– Men då får man följa de restriktioner som finns av hälsoskäl, säger han.

Polisen uppmanade under kvällen deltagarna att lämna Sergels torg. När demonstranterna inte följde uppmaningarna upplöste polisen folksamlingen. I samband med det och senare under kvällen har flera incidenter inträffat.

– Vi har jobbat enligt de metoder som vi tror på, att deeskalera och inte vara konfrontativa. Det tycker jag att vi har lyckats med i väldigt stor utsträckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.