Under torsdagen planeras en Black Lives matter-manifestation på Ribersborg i Malmö Foto: SVT/Jason Connolly

Demonstration kan locka tusentals till Malmö ikväll

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll planeras en Black Lives matter-manifestation på Ribersborg i Malmö. Redan har flera tusen anmält på facebook att de tänker komma, trots att man inte får samlas fler än 50 personer.

Under onsdagskvällen hölls en liknande demonstration på Sergels torg i Stockholm. Då kom så många att polisen till slut bestämde sig för att upplösa manifestationen på grund av coronarestiktionerna om folksamlingar.

Redan nu har alltså flera tusen angett att de tänker komma till samlingen i Malmö. Arrangörerna har meddelat att man flyttar manifestationen från Stortorget där man först tänkte samlas, till hundfältet vid Riberborgsstranden där det är större plats och lättare att sprida ut folk.

”Hjärtskärande och sjukt”

Den som tagit initiativ till manifestationen är en amerikan som bor i Malmö. Hon skriver på facebook att planen är en fredlig demonstration där människor får tala och dela med sig av sina erfarenheter.

– Som amerikan är det hjärtskärande och sjukt att se vad som händer på gatorna i mitt hemland. Känslan av hjälplöshet växer och försvinner inte. Jag gjorde det här evenemanget eftersom jag behöver göra något. Om jag var tillbaka i Los Angeles skulle jag vara på gatorna varje ögonblick jag kunde, skriver hon.

SVT har sökt initiativtagaren, men hon svarar i ett mail att hon inte vill bli rösten och ansiktet för hela rörelsen.

Tillstånd klart

Problemet för arrangörerna är restriktionerna kring folksamlingar i coronasmittans spår. Fler än 50 personer får inte samlas och redan nu har ett par tusen svarat och sagt att de tänker komma. Av den anledningen dröjer polisen med att lämna svar om manifestationen får något tillstånd.

– Vi kommer att göra 50 sociala distanscirklar i gräset. När dessafylls kommer vi att bryta mot de nationella restriktionerna och bli ombedda att upplösa samlingen, skriver arrangörerna.

På torsdagseftermiddagen gav polisen tillstånd till demonstrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.