Foto: Rasmus Åman

Kritik mot kramande polis i demonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationen till stöd för Black lives matter-rörelsen som genomfördes på onsdagen i Stockholm blev orolig på flera håll. Karlbergsvägen i Vasastan var en av platserna. Ett videoklipp från platsen har fått positiv uppmärksamhet men också kritik.

Det hela föregicks av att en polisbil omringades av upprörda demonstranter. När ytterligare en polisbil anslöt med förstärkning och flera poliser med höjda batonger skulle försöka skingra folkmassan så bestämde sig den kvinnliga polisen för att lugna ner stämningen.

I ett klipp som spridits på sociala medier syns polisen hålla upp en skylt med texten ”White silence is violence” för att sedan krama om demonstranterna. Polisen har fått kritik på twitter från bland annat från Robert Stenkvist (SD) och Hanif Bali (M). Robert Stenkvist skriver bland annat ”Det här är fullständigt oacceptabelt. Undergräver förtroendet, opartiskheten och respekten för polisen.”

Polisen kommenterar på Instagram

SVT Stockholm har sökt den enskilda polisen och polisen centralt för en kommentar kring agerande men inte fått något svar. På Polisen Stockholms instagramkonto kommenterar man dock händelsen med ett inlägg. Där skriver man följande: ”Många reaktioner har också inkommit om polisen verkligen ska knäböja inför våldsamma demonstranter. Rent generellt står vi bakom mänskliga rättigheter och allas lika värde, samtidigt ska vi också uppträda opartiskt vid allmänna sammankomster.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.