Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Moderaternas misstroendevotum. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Stefan Löfven om misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll: Desperat och oseriöst

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kritiserar Moderaternas beslut att väcka misstroendevotum mot Annika Strandhäll..
– Att inte invänta en seriös behandling innan man använder riksdagens kraftfullaste verktyg kan inte betecknas som annat än oseriöst, säger Stefan Löfven.

Moderaterna begärde på torsdagen att riksdagen ska rösta om en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Bakgrunden är sparkandet av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för drygt ett år sedan.

Stefan Löfven beskriver det moderata agerandet som ett ”utfall” mot Annika Strandhäll.

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Moderaterna vill uppenbart inte ha granskningen av ärendet på bordet, säger Löfven under en pressträff på eftermiddagen.

Omröstning 28 maj

Moderaterna får stöd av Kristdemokraterna och, sannolikt, Sverigedemokraterna. Enligt Löfven borde alla partier invänta slutsatserna av Konstitutionsutskottets (KU) granskning av Strandhälls agerande, som kommer i början av juni. Riksdagens talman Andreas Norlén uppger att omröstningen om Strandhäll sker 28 maj.

– Att inte invänta en seriös behandling innan man använder riksdagens kraftfullaste verktyg kan inte betecknas som annat än oseriöst, säger Stefan Löfven.

Löfven säger att han fortfarande har förtroende för Annika Strandhäll, i övrigt vill han inte kommentera turerna kring Beglers avskedande.

– Annika Strandhäll har gett sin förklaring till KU och nu har vi KU:s betänkande att vänta snart. Då får alla ta del av informationen Strandhäll gett där, och KU:s slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer