Stefan Löfven är frustrerad över att Sverige inte lyckas testa fler för covid-19. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stefan Löfven om varför så få testas: ”Otydlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Över 240 000 personer har testats för covid-19 i Sverige. Det är för lite, anser statsminister Stefan Löfven.

– Där känner jag en frustration, säger han till Sveriges Radio.

Sverige har haft ett mål på 100 000 tester i veckan, och i början av maj meddelade socialminister Lena Hallengren att kapaciteten att uppnå det fanns.

Men det har man inte varit i närheten av. Förra veckan testades 28 800 personer, och i måndags meddelade Folkhälsomyndigheten att fokus inte längre låg på numerären utan på att testerna ska vara ändamålsenliga.

Coronapandemin

Statsminister Stefan Löfven anser att testerna måste öka.

– Där känner jag en frustration att vi borde ha fler som testas vid det här laget, säger han till P1-programmet Studio Ett.

Kommunikation mellan stat och region

Förklaring till att Sverige inte kommit igång med testerna lika snabbt som grannländerna till exempel, menar han beror på otydlighet.  

-  Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna. Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna, säger han.

”Uppenbart misslyckande”

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uttrycker en frustration över antalet tester som utförs och kallar det för “ett uppenbart misslyckande”. 

– Vi ligger på en plågsamt låg nivå, långt under våra grannländer. Många i hemtjänsten testas inte regelbundet. Och bara för några veckor sedan slog Vårdförbundet larm om att många på IVA inte testas. Det är ett misslyckande. Regeringen har stått handfallen, säger han till Aftonbladet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet