Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkhälsomyndigheten: Viktigt att de tester som görs är ändamålsenliga

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tester måste öka men fokus ska ligga på att de tester som görs är ändamålsenliga. Det var Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioners budskap under tisdagens presskonferens.

Antalet testades för pågående coronasmitta minskade förra veckan till 28 800 personer. Det är cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Samtidigt har Sverige laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan och det har också varit regeringens uttalade mål.

– Vi behöver nå ytterligare och testa mer omfattande, men testningen behöver vara ändamålsenlig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Färre tester inget misslyckande enligt FHM

Att regeringens mål om 100 000 tester i veckan inte är uppnått vill Tegmark Wisell inte se som ett misslyckande. Hon hänvisar till att Folkhälsomyndighetens beräkningar om ett behov på 100 000-150 000 testade individer per vecka baserades på covid-statistiken från månadsskiftet mars-april.

– Då hade vi en situation där vi hade dryga 40 nya IVA-fall per dag. Nu, en och en halv månad senare, så är vi i en situation där vi har ungefär 10-15 nya IVA-fall per dag.

– Det gör att vi ser över beräkningarna, säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten ska i slutet av veckan ta fram en vägledning för provtagning i äldrevården.

Regionerna kan testa fler

Även från regionerna är budskapet att ändamålsenlig testning går före antalet tester.

– Vi behöver veta vem som ska provtas, när de ska provtas, varför de ska provtas och vad man gör när man väl får svaret, säger Emma Spaak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR.

Enligt Emma Spaak har regionerna möjlighet att göra fler tester.

– Det finns en kapacitet i regionerna att öka provtagningen avseende aktiv sjukdom men mängden prover som tas kommer att grunda sig i behovet.

96 nya dödsfall

Under presskonferensen framkom även att 96 nya dödsfall i covid-19 har inrapporterats. Total finns nu 4 125 personer som har avlidit i sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet