Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kort sagt mer pengar till glest befolkade landsting och kommuner, sa Stefan Löfven. Foto: SVT

Stefan Löfven sommartalar i Björneborg

Uppdaterad
Publicerad
Klockan 14.30 på söndagen håller statsminister Stefan Löfven (S) sitt årliga sommartal, den här gången från Björneborg i Kristinehamns kommun. Se talet här.

Socialdemokraternas partiledare inledde med att svara på frågan om varför han valde att sommartala i just värmländska Björneborg.

– Det är aldrig någon som ställer den frågan när jag ska tala i Stockholm. Varför frågar ingen om jag ska tala i Björneborg i stället? Det vore faktiskt en bättre ordning, sa Stefan Löfven från scen.

Kostnadsutjämningssystemet arbetas om

Temat för talet var att hela Sverige ska leva och redan tidigare under dagen presenterade Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) samt civilminister Ardalan Shekarabi (S) nyheten om att kostnadsutjämningssystemet ska arbetas om redan till årsskiftet, något som ska ge mer pengar till glest befolkade landsting och kommuner.

– Att flytta kan ju vara roligt och positivt, men det är ju inte roligt i om det grundar sig i den maktlösa övertygelsen att jag saknar val, säger Stefan Löfven.

Människors oro

Stefan Löfven talade också om människors oro, bland annat inför gängskjutningar och pensionen.

– Jag förstår det, samhället är inte perfekt. Mycket av den besvikelse som finns har sin grogrund i känslan av att samhället dragit sig tillbaks. Och ska vi vara riktigt ärliga vänner har vi också verkliga problem, sa Stefan Löfven och fortsatte prata om ekonomiska klyftor i Sverige.

Under talet fokuserade Socialdemokraternas partiledare framför allt på att måla en positiv bild av Sverige och slog flera gånger ner på ”dysterkvistar”.

– Underskatta aldrig kraften i ett starkt och jämlikt samhälle, sa han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer