Löfven om nederlaget i riksdagen: ”Beklagar det”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven kommenterar nu sitt nederlag i riksdagens statsministeromröstning:

– Även om det var väntat så beklagar jag det, säger han till SVT.

– Sverige behöver en handlingskraftig regering och väljarna har rätt att förvänta sig att vi klarar av det, säger Socialdemokraternas partiledare och fortsätter:

– Riksdagen har röstat om statsminister och ännu en gång inte nått fram till en ny regeringsbildare. Även om det var väntat så beklagar jag det naturligtvis.

Regeringsbildningen

Stefan Löfven befinner sig på EU-toppmöte i Bryssel och slapp alltså att uppleva sitt nederlag på plats i riksdagen.

Efter riksdagens nej till Stefan Löfven som statsminister kommer talman Andreas Norlén nu ha samtal med alla partiledare för att snabbt komma vidare med regeringsbildningen.

”Skyldig att blicka framåt”

Samtidigt bedömer talmannen att låsningen mellan partierna driver Sverige allt närmare ett extra val, något som Stefan Löfven kommenterar så här: 

– Talmannen är skyldig att titta framåt och förbereda, även om extra val inte är det första alternativet.

Är det något du ser fram emot för att bryta det låsta läget?

– Nej, jag menar att vi bör klara av att hantera det resultat som väljarna gav oss. Vi ska fortsätta att anstränga oss allt vad vi kan för att få en handlingskraftig regering utan extra val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet