Foto: Stina Stjernkvist/TT

Talmannens besked sedan Löfven röstats ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter att riksdagen röstat nej till Stefan Löfven som statsminister kommer talman Andreas Norlén nu ha informella samtal med partiledarna för att snabbt komma vidare med regeringsbildningen. Samtidigt bedömer talmannen att partierna driver Sverige allt närmare ett extra val.

På fredagen röstades Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ner av riksdagen i den andra statsministeromröstningen efter valet i september. Tidigare i höst fick även Moderaternas Ulf Kristersson ett nej. Nu krävs det endast två negativa omröstningar till innan ett extra val blir verklighet.

Efter Löfvens nederlag informerade talmannen Andreas Norlén i ett pressmeddelande vad som väntas bli nästa steg.

Regeringsbildningen

- Jag kommer framför allt att fortsätta föra informella samtal med alla partiledare. Detta kommer jag att göra i dag och under helgen. Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen.

Förbereder inför ett extra val

Norlén skriver också att han ”kan konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val”.

– Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, fortsätter Andreas Norlén.

Om extra val blir aktuellt ska talmannen bestämma datum för detta efter samråd med Valmyndigheten. Talmannen kommer därför att hålla ett första möte med företrädare för Valmyndigheten efter prövningen i kammaren, konstateras det också i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet