Steg-för-steg-guide: Så här gör du för att skydda privatlivet på Facebook

Publicerad

Facebook genomför just nu en del förändringar som kan innebära att information om vilka webbsidor, applikationer och tjänster du använder automatiskt publiceras på din Facebook-sida.

Om du inte vill att vem-som-helst ska kunna ta del av all den personliga information som delas om dig på Facebook gäller det att klicka i exakt rätt rutor i sekretessinställningarna.

Så här gör du:

Kontrollera vem som får se logginlägg från andra i din profil
1. Välj ”sekretessinställningar” på den lilla neråtpilen längst upp till höger på Facebook-sidan.
2. Hitta rubriken ”Så här samverkar du” och klicka på den.
3. Välj själv alternativ på den nedersta fliken. Väljer du ”vänner” kan bara dina vänner se den delade informationen (men de kan i sin tur dela den vidare, precis som i det verkliga livet). Väljer du ”vänners vänner” kan folk du inte känner se informationen – och de kan också dela den vidare till andra. Väljer du ”bara jag” så ska informationen förbli privat.

Stäng av automatisk publicering från webbsajter och applikationer
För att styra vilka applikationer och webbsidor som kan publicera information om vad du gör, tittar på eller läser i din nya profil (som kallas Timeline) så behöver du också:

1. Klicka på ”kontoinställningar” på neråtpilen, och sedan ”Applikationer” längst till vänster.
2. Där kan man redigera varje webbsidas och applikations tillåtelser att publicera i din profil. Välj ”redigera” intill applikationen du vill ändra.
3. Klicka på neråtpil-knappen längst ner för att i nästa ruta välja ”bara jag” om du vill ändra så att inte andra på Facebook kan se vad du gör på nätet.

Stäng av andras möjlighet att dela din info till webbsajter och applikationer
För att stoppa ”vänner” på Facebook att dela vidare din personliga information med andra webbsajter och applikationer behöver man klicka på:

1. Välj ”sekretessinställningar” under den lilla nedåtpilen uppe till höger på Facebook-sidan.
2. Klicka på ”redigera inställningar” bredvid texten Applikationer och webbplatser.
3. Hitta mellanrubriken ”Information som är tillgänglig via dina vänner” och klicka på ”redigera inställningar”.
4. Klicka ur alla rutor som beskriver personlig information du inte vill att andra ska kunna dela med sig av till webbsajter och applikationer.

Sedan tidigare kan man också skapa grupper bland sina ”vänner” så att man vid varje uppdatering eller publicering kan välja vilken av grupperna som ska få uppdateringen, eller om den ska vara publik så att vem-som-helst kan komma åt den.

Uppdaterad: Flera läsare har hört av sig till SVT och frågat hur man kan avsluta sitt Facebook-konto. De har inte lyckats hitta länken på Facebook. Här är länken där man kan avsluta sitt konto (man behöver vara inloggad på Facebook för att länken ska fungera).

Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer