Sterilisering kvar vid könsbyte

Uppdaterad
Publicerad

Kravet på tvångssterilisering vid könsbyte blir kvar, trots att det finns en bred majoritet i riksdagen för att det ska slopas.

Kristdemokraterna har fått med sig övriga borgerliga partier på att frågan är juridiskt komplicerad och behöver utredas vidare. Däremot slopas kraven på att den som genomgår könsbyte ska vara svensk medborgare och ogift i det förslag till ny lag som regeringen lägger fram i vår, erfar TT.

En seger för KD

I höstas fanns långtgående planer på att partierna i riksdagens socialutskott skulle ta ett eget initiativ för att slopa tvångssterilisering och på den vägen runda motståndet från KD och socialminister Göran Hägglund.

Men i förhandlingarna mellan socialdepartementet och de borgerliga ledamöterna i utskottet drog Hägglund det längsta strået.

En framgång för Göran Hägglund och för den goda dialog som finns mellan partierna, anser Anders Andersson, KD:s ledamot i utskottet.

-Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på, säger han.

Barbro Westerholm (FP) har tidigare aviserat att hon planerade att ta ett initiativ i riksdagen, men har fått backa.

-Det här kan man leva med. Det är ett bra steg framåt, där det tidigare har varit helt låst. Ibland tar det tid att komma i mål, men det är bättre än att det tar tvärstopp, säger hon.

Oppositionen kritisk

Ett argument i förhandlingarna var att det finns en del lagstiftningssvårigheter och att det krävs en utredning för att klarlägga dem.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att det är sorgligt att KD lyckades blockera ett förslag som det finns en stor majoritet i riksdagen för.

-Det är synd att regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt inte tar någon hänsyn till att det finns ett så stort stöd i riksdagen för att slopa det, säger Lena Hallengren (S) vice ordförande i socialutskottet.

Att lägga det i en utredning är ett sätt att gömma undan frågan, anser hon.

-Det innebär att KD vunnit och att Moderaterna inte tycker att den är så viktig.

”Förtryckande synsätt”

Agneta Luttropp (M) tycker att det är konstigt att kravet skrevs in i lagen 1972 och anser att det borde ändrats för länge sedan.

-Det är en makaber lag. Det är inte värdigt år 2012 att någon ska tvångssteriliseras, säger hon och ställer sig frågande till vad en ny utredning kan tillföra.

-Andra länder har inga sådana krav och det har inte medfört några juridiska komplikationer, säger hon.

-Det är skämmigt att vi ska ha kvar detta förtryckande synsätt, säger Eva Olofsson (V).

-Det är gammeldags, ärkekonservativt och i strid med de mänskliga rättigheterna.

Utredaren: Omodernt

Karin Lindell, den person som på Socialstyrelsens uppdrag utredde könsbytesoperationer, reagerar kraftigt på uppgiften att regeringen godtar alla delar av utredningen, men inte förslaget att slopa kravet på tvångssteriliseringar för dem som vill byta kön.

-Det är väldigt anmärkningsvärt och förvånande. Det är ett omodernt synsätt. Det tillhör inte ett modernt samhälle att du tvångssteriliserar någon över huvud taget.

Finns det några medicinska eller andra argument över huvud taget för att tvångssterilisera dessa människor?

-Det får du fråga regeringen om. Jag har lämnat min rapport, men uppenbarligen har regeringen sagt nej till att slopa detta krav.

Karin Lindell har tidigare varit Riksrevisor och generaldirektör för Konsumentverket.

KD-politiker besviken

-Jag är väldigt besviken, säger Maria Hansson Nielsen, KD-politiker i Skara, som genomgått ett könsbyte från man till kvinna.

-Jag är besviken på mitt eget parti, men också på Folkpartiet och Centerpartiet.

Hon hade hoppats att partierna skulle kunna enas om att släppa frågan fri så att alla skulle få rösta efter den egna övertygelsen i riksdagen.

Men det är inte för sent att ändra på det, anser hon.

Hansson Nielsen kommer därför att begära ett enskilt möte med KD-ledaren Göran Hägglund under partiets riksting i Västerås i slutet av januari för att försöka övertala honom att ge upp sitt motstånd.

-Tvångssterilisering är ett brott mot mänskliga rättigheter. Därför hoppas jag kunna få honom att ändra sig, säger hon.

Hansson Nielsen, 58 år, föddes som man. Hon är pappa till tre vuxna barn och hann med tre äktenskap med kvinnor innan hon bytte kön.

TT

Fakta: Nytt lagförslag i vår

Lagen som reglerar könsbyte är från 1972.

I vår kommer ett förslag till ny lag.

I den försvinner bland annat kraven på att vara ogift och på svensk medborgarskap. Det ska räcka att vara bosatt i landet.

18-årsgränsen behålls och kravet på sterilisering läggs i en ny utredning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.