Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Priserna på spannmål avgörs alltså på en internationell marknad oberoende av den svenska skörden. Prisuppgångar som förr eller senare hamnar på brödhyllan i mataffären. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stigande spannmålspriser kan leda till dyrare bröd

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på spannmål har stigit kraftigt. Orsaken till prishöjningarna är en global värmebölja. Prishöjningar som snart kan komma att landa på brödhyllan i butiken.

På åttonde våningen i ett gult höghus i Rosengård i Malmö ligger Lantmännens handlarrum för spannmål. Där köps och säljs 60 procent av de svenska skördarna elektroniskt. 

Dagligen på datorskärmarna har spannmålshandlarna sett hur priserna stigit kraftigt. Det för Sverige viktiga vetet har gått upp med cirka 35 procent, havre med 21 procent och malt med 65 procent – och det bara på bara ett år. 

– Sverige är ju påverkat av en sämre skörd. Men den stora anledningen till att priserna stiger är att skördarna i Europa, Ryssland, USA och nu även i Brasilien blev betydligt sämre än det man räknat med. Det är det som driver upp priserna, säger Mikael Jeppsson som är chef för spannmålshandeln på Lantmännen.

”Fokuserar på råvaran”

Priserna på spannmål avgörs alltså på en internationell marknad oberoende av den svenska skörden. Prisuppgångar som förr eller senare hamnar på brödhyllan i mataffären.

– Vi fokuserar på råvaran och den har faktiskt stigit 30 till 40 procent på ett år. Det är klart att någonstans måste pengarna tas ut i konsumentledet, och detta kommer succesivt att ske under hösten, säger Mikael Jeppsson på Lantmännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer