Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stockholms socialborgarråd om bristerna inom HVB-verksamheten: ”Jag är oerhört självkritisk”. Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Kriminella drev HVB-hem – nu lovar kommunen hårdare tag

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad skärper under nästa år granskningen av de HVB- och familjehem som kommunen anlitar. Detta efter avslöjanden om våld, misskötsel och kriminella aktörer inom branschen. Socialborgarråd Jan Jönsson (L) är kritisk till att man inte agerat tidigare.

– Jag är oerhört självkritisk, säger han till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har tidigare avslöjat omfattande missförhållanden på en rad HVB-hem för barn och unga genom att bland annat granska 200 verksamheter ute i landet som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Läs mer: Prostitution och arrangerade slagsmål på HVB-hem

Delvis på grund av rapporteringen så genomförde Stockholms stad i våras en kartläggning av kommunens HVB-aktörer. Sedan dess har man brutit samarbetet med tre verksamheter som ska ha bedrivits av personer med kopplingar till organiserad brottslighet.

– Det handlar om företag som har personer kopplade till organiserad brottslighet antingen i styrelserna eller i ägarstruktuerna. Man har inte gett den vård vi beställt och som barnen behöver, säger Jan Jönsson.

I vissa fall har detta gett effekten att barn med brottslig bakgrund tillåtits fortsätta med kriminalitet under placeringstiden, enligt honom.

– Vi har sett detta i andra välfärdsområden, vi har fått en del tips och media har varit duktiga på att avslöja ett antal väldigt hemska fall.

Nya åtgärder i budgeten

I Stockholms stads budget för nästa år utlovas medel för en rad åtgärder för att komma till bukt med problemen. Bland annat ska flera tjänster med en juridisk spetskompetens rekryteras för att närmare granska HVB-aktörer.

Avsikten är att enheten ska kunna jobba skarpt från och med nyår.

Problemen har varit kända i flera år. Är ni inte sena på bollen?

– Som samhälle är vi definitivt det, säger Jan Jönsson.

– Vi har jobbat hårt med att ta fram hur vi ska göra och har insett att vi måste vara tydliga från politiken på vilka krav vi ställer.

Varför har det tagit sådan tid?

– Jag tror det här är en grupp som sällan uppmärksammats i den politiska debatten. Det är många andra problem som finns på kartan, säger Jan Jönsson.

– För oss är det nytt med de kriminella aktörerna i den här branchen. Vad gäller att barn och unga far illa på våra institutioner så är det egentligen helt obegripligt att vi inte ställt tydligare krav tidigare. Jag är oerhört självkritisk, inte minst för att jag själv sett de här barnen när jag jobbade som rektor.

Vet du mer? Tipsa oss på tips@svt.se eller via det här formuläret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer