Reportern om HVB-granskningen: ”Det finns oseriösa aktörer”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Marja Grill har under under lång tid granskat HVB-hemmen i Sverige. Enligt henne finns det stora brister i i kontrollen av verksamheterna som återkommer – år efter år.

– Det finns oseriösa aktörer, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Föräldrarna till den 5-årige pojke som hittades drunknad i Hagfors förra veckan emotsatte sig redan från början placeringen på det HVB-hem han anvisats av Falu kommun.

Men han placerades där ändå – trots rapporter om upprepade och allvarliga missförhållanden på boendet.

SVT:s reporter Marja Grill, som  länge har granskat tillsynen av HVB-hemmen i Sverige, säger att det finns återkommande brister i myndigheternas tillsyn.

– Vår granskning visar att kontrollerna inte räcker, de fungerar inte. Det finns så stora brister som återkommer år efter år, säger i Morgonstudion.

”Finns oseriös aktörer”

I granskningen har samtliga inspektionsrapporter som inkommit mot HVB-hemmen de senaste tre åren gåtts igenom.

– De åker ut varje år och gör inspektioner. De pratar med barnen och tittar på journaler. Men det finns HVB-hem som försöker hålla undan barn när de åker på utflykter, de journalför inte. Det finns oseriös aktörer fortfarande i den här branschen, säger Marja Grill.

Socialminister Lena Hallengren efterlyste efter SVT:s förra granskning att Sveriges regioner och Ivo bör upprätta ett kvalitetsregister som kommunerna har tillgång till innan placering.

– Det kommer ta flera år. Om det är tillräckligt och hjälper, det vet jag inte, säger Marja Grill.

En polisutredning pågår om vållande till annans död efter händelsen i Hagfors. Samtidigt har HVB-hemmet stängts.

Hör reportern berätta om granskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.