”Det enda jag bad om var säkerheten” – hör John Walters pappa, Hans-Erik, berätta om förlusten av sonen och kommunens placeringsbeslut. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Döde 5-åringens pappa bad bara om en sak: ”Ha uppsikt”

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den 5-åring som drunknade i Hagfors varnade för det HVB-boende där han bodde. Men kommunen intygade att hemmet var säkert.

— Det kommer inte att vara så att någon går och tar en kopp kaffe och så sticker han, sa socialsekreteraren.

John Walter, 5 år, föddes för tidigt. Han hade autism och adhd. Hans föräldrar, som är separerade och bor i olika städer, behövde hjälp från kommunen.

När Falu kommun misslyckats med att hitta familjehem och avlastningslösningar som fungerade beslöt socialtjänsten att pojken skulle placeras på HVB-hemmet Platea.

– Jag hade läst granskningar om Platea och tog upp det på mötet, säger pappa Hans-Erik Sjöholm. Men de hade redan bestämt sig.

”Han är mitt allt” säger pappan till kommunen i de inspelade samtalen, och blir försäkrad av socialtjänsten om sonens säkerhet i HVB-hemmet. Bilder privat/SVT

Upprepad kritik

SVT har i en rad reportage granskat kontrollen av HVB-hem i Sverige. Platea i Hagfors är ett av de 18 som fått värst kritik för upprepade och allvarliga missförhållanden. Därför protesterade båda föräldrarna.

“Med tanke på hur många brister det finns och jag fick höra att John Walter rymt igen från sitt kortis är mitt svar blankt Nej!” skrev mamman till kommunen.

Mamman orkar inte bli intervjuad i sin sorg, men vill också att vi granskar fallet.

SVT har gått igenom utredningarna och handlingarna om placeringen, och de samtal som pappan spelade in. Han frågar om och om igen om säkerheten. John Walter gillade att utforska och hade försvunnit tidigare från andra boenden.

– Han skulle bara kunna öppna dörren och gå ut genom branddörren, förstår de det? säger pappan i ett av flera samtal.

– Jag är övertygad om att de förstår vidden av det och att de säkerställer, svarar socialsekreteraren.

Övertygade föräldrarna

Kommunen intygade flera gånger att HVB-hemmet var säkert.

– De är superduktiga på sånt här, att man är mycket fysisk och klättrar och är rörlig. Det kommer inte vara att nu går jag och ta kaffe och så springer han, säger de på ett möte.

Platea hade svarat Ivo och kommunen att missförhållandena hade åtgärdats och sa att de skulle klara John Walter.

– Det finns inget annat alternativ, sa socialsekreteraren.

– Vi kommenterar inte det enskilda fallet, säger Magnus Nordahl, sektionschef för Barn och familj i Falun. Vi gör alltid våra placeringar efter barns individuella behov, samtidigt så har verksamheten tillstånd från Ivo.

Föräldrarna lät sig övertygas. Pappa Hans-Erik var där på besök när han fick ett samtal i tisdags morse.

– Polisen ringde. Sen såg jag ambulanser och helikoptrar, och tänkte nej, det kan inte vara sant.

John Walter hade hittats i ån bredvid hemmet. Han blev 5 år.

I fredags stängdes HVB-hemmet av Ivo på grund av fara för liv, hälsa och säkerhet för barnen.

– Vi har tagit detta på väldigt stort allvar och startat en utredning, men det är för tidigt att dra några slutsatser kring vad som har hänt, säger Patrik Silverudd presschef på Humana, som äger Platea.

– Jag bad dem om en enda sak, att de skulle ha uppsikt. En sak och det klarade de inte. De undrar om de har gjort något fel? Min son är död.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.