Femårige John Walter dog två veckor efter att han placerades på HVB-hemmet i Hagfors. Foto: Privat/SVT

Nu överklagas John Walter-domen till hovrätten – ”Tydligt att kommunen haft ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Falu tingsrätt friade Falu kommun från ansvaret för femårige John Walters död. Tillsammans med Centrum för rättvisa överklagar nu föräldrarna domen till hovrätten.

– Det är tydligt att kommunen haft det yttersta ansvaret. Vi har absolut goda chanser i hovrätten, säger Alexandra Loyd på Centrum för rättvisa.

Föräldrarna stämde kommunen på en halv miljon kronor vardera i skadestånd, men rätten menade att det inte var bevisat att kommunen hade överträtt rätten till liv och rätten till respekt för familjelivet i Europakonventionen.

Brister i fysiska säkerheten

Nu överklagar föräldrarna, tillsammans med Centrum för rättvisa, tingsrättens dom till hovrätten. Man menar att rätten gjort flera felbedömningar, bland annat att man inte tagit hänsyn till bristerna i den fysiska säkerheten på boendet där kommunen placerat John Walter.

Femåringen som hittades död i Hagfors

– Ivo har konstaterat att det var en orsak till att John Walter dog och har kritiserat kommunen för att man placerade honom där trots att man påpekat de fysiska bristerna. Tingsrätten bemöter inte ens Ivo-kritiken och det är en allvarlig brist. Det är vårt största argument, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.

”Föräldrar måste kunna lita på kommuner”

– Överlag har tingsrätten inte bemött föräldrarnas huvudsakliga argument och bevis. Därför behöver hovrätten pröva fallet. Föräldrar måste kunna lita på att kommuner inte placerar barn på livsfarliga HVB-hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm efter tingsrättens dom: ”Vi kommer överklaga. Foto: privat / SVT

Femårige John Walter placerades i juni 2021 på ett HVB-hem i Hagfors av Falu kommun. Två veckor senare rymde han och hittades efter några timmar drunknad i en å.

Två anställda på HVB-hemmet dömdes i Värmlands tingsrätt för vållande till annans död, men friades senare av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet