De två anställda dömdes i december 2022 för vållande till annans död. De har tidigare överklagat domen, något John Walters pappa nu också gjort. Foto: SVT/privat

John Walter-fallet: Pappan överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda vid det HVB-hem där John Walter bodde dömdes i december för vållande till annans död. Nu överklagar pappan Hans-Erik Sjöholm domen till hovrätten.

John Walter lämnades utan uppsikt och avvek från det HVB-hem i Hagfors där han bodde 15 juni 2021. Han hittades senare drunknad i en närliggande å.

Hans-Erik Sjöholm håller med om tingsrättens bedömning i fallet men vill att de anställda döms för grovt vållande till annans död istället för normalgraden, vilket tingsrätten gjorde.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Sjöholms målsägandebiträde skriver i överklagan att ”de båda tilltalade brustit i flera avseenden och att deras oaktsamhet är så klandervärd att de skall dömas för vållande till annans död, grovt brott”.

Vill se högre skadestånd

Han vill också att skadeståndet höjs. Enligt domen från Värmlands tingsrätt ska de anställda betala 42 400 kronor i skadestånd till John Walters pappa och 30 000 kronor till mamman.

Pappan vill att skadeståndet till honom höjs till totalt 122 400 kronor.

Även de två anställda har sedan tidigare överklagat domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldrarna Hans-Erik Sjöholm och Hanna Larsson reagera på domen mot John Walters vårdare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet