Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Walter var lämnad utan uppsikt när han avvek från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Under tisdagen dömdes två anställda. Foto: SVT & privat

HVB-anställda döms för att ha vållat John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

De två anställda som stått åtalade för att genom oaktsamhet vållat femårige John Walters död dömdes i dag vid Värmlands tingsrätt. De båda dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död.

Enligt domen från Värmlands tingsrätt så ska de båda anställda tillsammans också betala 42 400 kronor i skadestånd till John Walters pappa och 30 000 kronor till mamman.

– Jag är lättad. Det känns som att John Walter fått upprättelse, säger John Walters mamma Hanna Larsson till SVT.

Lämnad utan uppsikt

John Walter var lämnad utan uppsikt när han avvek från HVB-hemmet Platea i Hagfors den 15 juni 2021. Senare hittades han drunknad i den närliggande Uvån.

De två anställda som jobbade när John Walter försvann, åtalades i slutet av augusti i år och rättegången inleddes i oktober. Enligt åklagare Stefan Wessberg kunde John Walter avvika från boendet på grund av att personalen varit oaktsam och inte haft tillräcklig uppsikt över barnen.

Stängd dörr

Tingsrätten har kommit fram till att de två anställda låtit en dörr stå stängd såpass länge att John Walter kunnat lämna rummet genom en altandörr på HVB-hemmet. Att ha dörren stängd var enligt tingsrätten oaktsamt och det fanns ett orsakssamband mellan deras oaktsamhet och dödsfallet. Den stängda dörren har spelat stor roll i domslutet.

– Vi vet inte exakt hur länge dörren var stängd. Men det handlar inte om enstaka sekunder utan det var tillräckligt länge för pojken att ta sig ut genom altandörren utan att de såg det, säger rättens ordförande Lars Holmgård.

Åberopat brister inom verksamheten

Försvaret har under rättegången åberopat de brister som fanns inom HVB-verksamheten och att de anställda innan incidenten påtalat att bemanningen var för låg nattetid.

Åklagaren har yrkat att de åtalade ska dömas till villkorlig dom och dagsböter medan försvaret anser att åtalet ska ogillas och att deras klienter ska frias helt.

SVT har sökt företrädare för Humanakoncernen som drev HVB-hemmet Platea i Hagfors, men de uppger att de inte kommer att kommentera förrän domen vunnit laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.