Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Stefan Wessberg berättar om varför han menar att de två anställda som nu ställs inför rätta är ansvariga för femårige John Walters död. Foto: SVT

Åklagare Stefan Wessberg hävdar att personalen orsakat John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

Trots bidragande orsaker och mycket otur faller ansvaret för John Walters död ändå på personalen. Det var deras försumlighet som gjorde att den femårige pojken kunde rymma. Det säger åklagare Stefan Wessberg i samband med den första rättegångsdagen.

– De har orsakat pojkens död.

Så säger åklagare Stefan Wessberg i fallet med femårige John Walter som dog efter att att ha rymt från HVB-hemmet Platea i Hagfors förra sommaren.

Han har åtalat två anställda som jobbade natt på boendet när John Walter försvann. De ställs nu till svars misstänkta för vållande till annans död genom oaktsamhet.

De åtalade nekar till brott och på rättegångens första dag när försvaret lade fram sin sakframställan siktade de in sig på brister som präglat verksamheten på HVB-hemmet. Varken de åtalade eller deras försvarare gav i dag några intervjuer.

Enligt åklagaren är fallet mer tidskrävande än planerat och att det kommer att krävas ytterligare en rättegångsdag förutom de två dagarna i ursprungsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet