Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet”, säger åklagaren Stefan Wessberg om motivet till att väcka åtal. Hör hur han resonerat i klippet. Foto: Privat/SVT

Personal åtalas efter 5-åriga John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren väcker åtal i fallet med den 5-årige John Walter som rymde från ett HVB-hem i Hagfors förra sommaren och drunknade i en näraliggande å. Två personer som var anställda på boendet åtalas för vållande till annans död genom oaktsamhet.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt, säger kammaråklagare Stefan Wessberg.

På hemmet bodde åtta barn i olika åldrar med varierande behov vid tidpunkten för händelsen den 15 juni förra året. De två som nu åtalas arbetade under natten på det hem där pojken bodde och hade enligt stämningsansökan ansvar för barnens säkerhet.

– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov, säger kammaråklagare Stefan Wessberg som leder förundersökningen när SVT Karlstad intervjuar honom. (se hela intervjun i videon)

Barnen lämnades ensamma

Det hade varit en stökig natt, flera barn med stora behov var vakna. De två som jobbat natt på HVB-hemmet Platea var trötta och skulle strax sluta sitt pass. Personalen var i hallen, men dörren till vardagsrummet där John Walter lekte med andra barn, var stängd. John Walter kunde därför gå ut genom altandörren på baksidan och hittades senare drunknad i en närliggande å. 

Humanas Platea har haft problem länge, som SVT:s granskning av bristande HVB-hem visat. Enligt polisutredningen kunde vissa av barnen ha två egna vårdare dagtid, men på natten var bemanningen två vårdare för samtliga barn.

-Det är barn med väldigt stora problem och det har funnits väldigt tydliga rutiner att just av det skälet får de inte lämnas ensamma i någon situation. Och här på morgonen den 15:e juni så blir de lämnade ensamma, säger Wessberg.

Fanns tydliga rutiner

Åtalet bygger mycket på föreskrifterna om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt.

– Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån.

Båda misstänkta förnekar att de skulle ha varit oaktsamma och nekar till brott. SVT har läst förundersökningen som också visar att personalen hade larmat ledningen om att de tyckte att det var för många barn med svåra diagnoser för den personalstyrkan.

Upprättelse för John Walter

– Det är en delseger, säger Hans-Erik Sjöholm, pappa till John Walter, till SVT Dalarna, men menar att det tyngsta ansvaret för John Walters död faller på Falu kommun och koncernen som drev boendet.

– Det har hållit på så länge, men det här var bra. Så att John Walter får lite återupprättelse. Jag tycker att även ledningen på Human är ansvariga, men detta känns rätt, säger hans mamma Hanna Larsson.

SVT har varit i kontakt med Falu kommun där Johan Svedmark, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, väljer att i nuläget inte kommentera det som hänt.

– I nuläget så har vi inte någon synpunkt i ärendet eftersom det är en pågående rättsprocess, säger han.

Platea är idag stängt. SVT söker ägaren Humana för kommentarer.
 


Vet du mer? Hör av dig till SVT:s granskande reportrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseförloppet – på 60 sekunder. Foto: Privat/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet