Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon från 2021 när SVT sammanfattar händelseförloppet – på 60 sekunder. Foto: Privat/Google Earth

Svea hovrätt prövar fallet John Walter

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt prövar John Walter-fallet. Tingsrätten friade Falu kommun från ansvaret för femårige John Walters död. Tillsammans med Centrum för rättvisa överklagade föräldrarna domen till hovrätten – som nu meddelat prövningstillstånd.

Det innebär att Falu kommun skriftligen ska svara på föräldrarnas överklagande – sedan sker huvudförhandling, troligtvis våren 2025.

– Det här är väntat. Vi ser fram emot en prövning i Svea hovrätt, för vi menar att föräldrarna har rätt och de är inställda på att ta det hela vägen, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Det har varit flera rättsliga turer i det omtalade John Walter-fallet, där den femårige pojken från Falun drunknade efter att ha smitit från det HVB-hem han bodde på i Värmland.

Hör mer om hela fallet här.

Rätten har felbedömt menar föräldrarna

Det senaste är att Falu tingsrätt friade Falu kommun från ansvaret för femårige John Walters död för några månader sedan. Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade föräldrarna domen till hovrätten.

De menar att tingsrätten gjort flera felbedömningar. Bland annat att man inte tagit hänsyn till bristerna i den fysiska säkerheten på boendet där kommunen placerat pojken.

”Ett unikt fall”

Det har aldrig tidigare hänt att en socialtjänst i Sverige bedömts huruvida de är ansvariga för en sådan här felplacering eller inte. Centrum för rättvisa menar att det här har potential att bli prejudicerande, vilket är anledningen till att de driver det vidare.

– Man ska kunna lita på sin kommun när de placerar barn, säger Alexandra Loyd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Marja Grill berätta om vad föräldrarna anser att kommunen gjorde för fel, och vad kommunen i sin tur menade, när rättegången ägde rum tidigare i vår i Falu tingsrätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet