John Walter hittades död efter en stor sökinsats för snart två år sedan, efter att han försvann från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Henrietta Cahn är en av juristerna som sedan dess tagit sig an föräldrarnas sak. Foto: SVT/privat

Föräldrarna till döde John Walter stämmer Falu kommun

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Erik Sjöholm och Hanna Larsson, föräldrar till John Walter, stämmer nu Falu kommun, då kommunen inte skickat in något svar efter att föräldrarna kommit med ett skadestådskrav.

Kommunen har haft tre veckor på sig att lämna ett svar på föräldrarnas skadeståndskrav, men har inte gjort det. Det gör att föräldrarna nu går vidare och stämmer kommunen hos Falu tingsrätt, vilket Falu Kuriren var först att berätta.

– Vi har inte fått någon indikation på att kommunen är beredda att tillmötesgå kraven. Då är ett naturligt steg att gå vidare till tingsrätt, säger Henrietta Cahn, jurist för Centrum för rättvisa.

Rymde och drunknade

Det var i juni 2021 som femårige John Walter placerades på ett HVB-hem i Värmland. Han avvek därifrån och hittades senare död i ett närliggande vattendrag. De anställda dömdes för vållande till annans död.

Skadeståndskrav lämnades in

I maj i år lämnade föräldrarna in ett skadeståndskrav till Falu kommun då de hela tiden ansett att Falu kommun som placerade honom i Hagfors, ska ta ansvar för dödsfallet.

– Vår förhoppning är att domstol ska komma fram till att det skett en kränkning. Inga pengar i världen kan gottgöra det de varit med om, säger Henrietta Cahn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när John Walters pappa lämnade in skadeståndskravet till Falu kommun, den 11 maj i år. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet