Pojkens pappa menar att informationen om John Walters problematik inte nått HVB-hemmet. Foto: SVT

Femårige John Walters pappa: ”Känns bra att någon delges misstanke om brott”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juni hittades femårige John Walter från Falun död i närheten av det HVB-hem i Hagfors där han placerats. Nu misstänks två av de anställda på hemmet för vållande till annans död. Ett besked som pojkens pappa välkomnar.

– Det känns bra att någon delges misstanke om brott. Vi får se vad det leder fram till. Jag vet ju inte vad som sagts i förhör och det är ju inte säkert det leder fram till åtal. Men det är intressant att åklagaren nu har lite mer konkretiserade misstankar, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

På onsdagsmorgonen bekräftade åklagare Stefan Wessberg att två personer kommer att delges misstanke om vållande till annans död.

Femåringen som hittades död i Hagfors

– Innan de är förhörda som misstänkta vill jag inte uttala mig vidare i ärendet, än så länge är de bara hörda upplysningsvis, säger åklagare Stefan Wessberg.

Falu kommun: ”Följt rutiner”

Pojken hade placerats på HVB-hemmet av Falu kommun. Och under tisdagen gick kommunen ut med sin egna Lex Sarah-utredning av fallet. Falu kommun menar själva att de följt de rutiner och kontroller som fanns i samband med placeringen av pojken.

– Vi har kommit fram till i vår utredning att vi följt våra rutiner för placeringar samt säkerställt att HVB-hemmet fått tillräcklig med information, säger Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten barn- och familj i Falun.

Pappan varnade

SVT har gått igenom utredningarna och handlingarna rörande placeringen. I samtal som pappan spelade in frågar han om och om igen om säkerheten. John Walter gillade att utforska, och hade försvunnit tidigare, från andra boenden. Pappan menar att informationen angående pojken inte nått fram till hemmet.

Humana: ”Mycket tragisk händelse”

Humanas pressansvarige Patrik Silverudd ger en skriftlig kommentar, om dagens besked:

”Det här handlar i grunden om en mycket tragisk händelse, som vi från början tagit på största allvar och är djupt ledsna över. Det pågår nu en rättsprocess och en förundersökning som leds av polis och åklagare. Vi är självklart behjälpliga och tillgängliga för polis och åklagare i den mån de vill.”

Han skriver att man från Humana inte vill föregripa den rättsliga processen och därför inte vill kommentera ytterligare, så det är upp till åklagare och polis att kommentera sin egen utredning.

”Det enda vi egentligen kan tillägga är att vi genomfört en egen Lex Sarah-utredning som har överlämnats till IVO och som finns upplagd på vår hemsida för alla att läsa. Vi har också vidtagit en rad åtgärder inklusive att stänga just denna verksamhet.” 

Rättslig prövning viktig

För Hans-Erik Sjöholm är den rättsliga prövningen ett viktigt steg:

– Det är fruktansvärt viktigt. Om inte något straffrättsligt ansvar utkrävs kommer det drabba andra barn också i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet