Omfattande brister gjorde att HVM-hi Hagfors befordras Plateas vd och blir ny koncernchef i Humana. Foto: SVT

Efter John Walters död – HVB-vd:n befordras till koncernchef

Uppdaterad
Publicerad

Efter femårige John Walters död valde Humanakoncernen att lägga ner sina båda HVB-hem i Hagfors. De anställda förlorade jobben, två av dem misstänks för vållande till annans död men den högsta chefen, vd:n, befordras till ett nytt toppjobb i koncernen.

– Det är en oerhörd skandal, säger John Walters pappa om att vd:n utsetts till chef för hela Humanakoncernen.

När femårige John Walter hittades död efter att ha avvikit från Plateas HVB-hem i Hagfors i juni i år hade verksamheten fått upprepad allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg under flera års tid.

Den verkställande direktören, Johanna Rastad, medgav i en intervju en dryg månad innan John Walters död att det var ett misslyckande att de inte klarat av att rätta till bristerna.

Femåringen som hittades död i Hagfors

– Nog är det ett misslyckade att vi inte får till en perfekt situation, det måste jag säga, sade hon då.

Två misstänks för brott

Efter John Walters död genomförde ägarkoncernen Humana en lex Sarah-utredning som visade på så omfattande brister att all verksamhet i Hagfors lades ner.

Ett 70-tal personer blev av med jobbet. Två av dem misstänks dessutom för brott i samband med dödsfallet.

Men den högsta ansvariga för Platea, den verkställande direktören Johanna Rastad, befordrades trots bristerna i den verksamhet hon ansvarade för. I början av september presenterades Johanna Rastad som ny vd och chef för hela Humanakoncernen.

– Det är en oerhörd skandal, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Han menar att vd:n för Platea borde bestraffas och inte befordras.

– Jag förstår pappans sorg och ilska men det är ett mycket bredare ansvar än att bara ansvara för verksamheten i Hagfors som har meriterat Johanna Rastad till det nya jobbet, säger Humanas styrelseordförande Sören Mellstig.

Stora vinster

Under Johanna Rastads ledning gjorde Platea osedvanligt stora vinster. Under det senaste räkenskapsåret, 2020, genererade Platea 29 miljoner kronor i vinst till ägaren Humana. Det motsvarade 39 procent av omsättningen.

– Hade pengarna satsats där för att lösa problem som Ivo varit på dem om, om och om igen, hade inte verksamheten gått på knäna och det hade inte varit så att det inte höll säkerhetsmässigt. Min son kunde ju springa därifrån, helt obevakad, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet