Kommunens egen utredning av placeringen av femårige pojken är nu klar. Den visar att kommunen följt de rutiner som finns. Det berättar Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten barn och familj i Falun, för SVT Nyheter Dalarna. Foto: SVT

Kommunens utredning efter femåringens död i Hagfors: ”Har följt våra rutiner för placeringar”

Uppdaterad
Publicerad

Falu Kommun menar i sin Lex Sarah-utredning att de följt de rutiner och kontroller som fanns i samband med placeringen av en femårig pojke på ett HVB-hem i Hagfors. De menar samtidigt att det finns saker att utveckla.

En femårig pojke hittades död i vattnet i Hagfors efter att ha försvunnit från ett HVB-hem under juni månad. Pojken var hemmahörande i Falu kommun och placerad av kommunen på HVB-hemmet.

Nu har Falu kommun granskat sina rutiner kring placeringen vid HVB-hemmet.

Femåringen som hittades död i Hagfors

– Vi har kommit fram till i vår utredning att vi följt våra rutiner för placeringar, samt säkerhetsställt att HVB-hemmet fått tillräcklig med information, säger Magnus Nordahl, sektionschef på socialtjänsten barn och familj i Falun.

Anställda misstänks för brott

Enligt den egna utredningen har Falu kommun följt sina rutiner och att hemmet vid tidpunkten för placeringen av pojken hade tillstånd från inspektionen för vård och omsorg.

De bedömer också att hanteringen inte är ett missförhållande och att Falu kommun vidtagit de åtgärder som ansetts lämpliga.

Två av de anställda på HVB-hemmet i Hagfors misstänks i samband med olyckan för vållande till annans död.

Nationellt kvalitétsregister

Trots det menar Magnus Nordahl att processen kring placeringar kan utvecklas. Och kommunen välkomnar nu ett nationellt kvalitétsregister.

– Jag tänker att hela systemet är i behov av att hjälpas åt till att bidra till en höjd kvalité inom den sociala ungdomsvården. Vi är många kommuner som vill bidra till en sådan utveckling, ett arbete tillsammans med IVO, Sveriges Kommuner och Regioner, regering och riksdag.

SVT Nyheter har granskat fallet och bland annat berättat om att föräldrarna till femåringen varnade för det HVB-boende där han bodde – men kommunen intygade att hemmet var säkert.

I klippet nedan ser du ett längre reportage med den försvunne pojkens pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet