Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm kommenterar åklagarens beslut att väcka åtal mot två ur personalen på det HVB-hem där John Walter bodde. Foto: Hannes Forssell/SVT

John Walters pappa välkomnar åtalet – ”Det är efterlängtat förstås”

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på det HVB-hem där 5-årige John Walter bodde åtalas nu för vållande till annans död. John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm välkomnar beskedet. 

– Det är mycket bra, det är efterlängtat förstås, säger han.

Åtal väcktes av åklagaren på onsdagen, ett drygt år efter John Walters död den 15 juni 2021. De två som nu åtalas hade nattskiftet på det HVB-hem där John Walter bodde.

– Det som framkommer är att de har varit försumliga, minst sagt, säger Hans-Erik Sjöholm, som ändå menar att det tyngsta ansvaret för John Walters död faller på Falu kommun och koncernen som drev boendet.

– Det främsta ansvaret har beslutsfattare och tjänstemän och handläggare på Falu kommun, liksom cheferna på Humana, som aldrig tagit säkerhetsbristerna på allvar.

Hur han kommer driva ansvarsfrågan vidare är i nuläget oklart.

– Jag vet inte exakt hur vi ska gå vidare, jag kommer att prata med mitt målsägandebiträde om det.

SVT Dalarna har varit i kontakt med Falu kommun och där Johan Svedmark, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, väljer att i nuläget inte kommentera det som hänt.

– I nuläget så har vi inte någon synpunkt i ärendet eftersom det är en pågående rättsprocess, säger han.

De två åtalade personerna nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet