Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Walter visade tidigt tecken på autism och behövde stöd i det mesta. Varning för obehagliga bilder. Foto: Privat & SVT

Vad hände John Walter?

Publicerad

Den femåriga pojken John Walter behövde extra omsorg. Det blev hans död. Följ föräldrarna när de berättar om sin son, vad som hände honom, och deras kamp för att någon ska ta ansvaret.

John Walter hade autism, adhd och utvecklingsförsening. Han talade lite, sprang mycket och behövde ständig närvaro.

Men föräldrarna hade svårt att få den hjälp de bad om för att kunna ha honom hemma. Till slut placerades John Walter på ett HVB-hem.

Femåringen som hittades död i Hagfors

När han två veckor senare försvann och sedan hittades drunknad stod mamma Hanna Larsson och pappa Hans-Erik Sjöholm kvar med sina frågor.

Vad hände? Och vem tar ansvaret för John Walters död? Se minidokumentären i videon ovan.

Varför bor små barn på HVB-hem?

Det är kommunernas socialtjänst som ansvarar för att barn får det skydd och stöd de behöver. Om ett barn inte längre kan få det tillgodosett hemma, är det socialtjänsten som ska se till att barnet placeras i ett familjehem, på ett hem för vård eller boende (HVB) eller ett stödboende.

HVB, hem för vård eller boende, är till för barn som behöver stöd i sin hälsa och utveckling som inte kan tillgodoses hemma. HVB-personal har ansvar för att ge barnen stöd och skydd, och för att skapa förutsättningar för en positiv utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet