Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör John Walters mamma om stämningen. Foto: Privat & SVT

Socialtjänsten i rättegång om John Walters död

Publicerad

Femårige John Walter placerades på HVB-hem – trots föräldrarnas oro – och drunknade. I dag inleds rättegången där de stämt Falu kommun på skadestånd.

– John Walter kommer aldrig tillbaka men detta kan hjälpa andra barn, säger mamma Hanna Larsson.

Det är nu snart tre år sedan den junimorgon då John Walter lyckades smita ut från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Trots en stor sökinsats hittades han inte förrän timmar senare livlös i närliggande Uvån.

De två i nattpersonalen som var i tjänst på HVB-hemmet dömdes först i tingsrätten för vållande av pojkens död på grund av oaktsamhet, men friades senare i hovrätten. En enad rätt skrev att barnens vistelse i vardagsrummet inte i sig utgjorde en sådan särskilt riskfylld situation som det behöver vara för att det ska handla om vållande till annans död.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Blev övertalade av socialtjänsten

John Walters föräldrar var motvilliga till att lämna ifrån sig sin pojke. Men socialtjänsten lovade att hemmet hade specialutbildad personal som skulle hålla ständig koll. Eftersom John Walter hade smitit ut flera gånger från sitt korttidsboende så lyfte pappan särskilt den risken.

”Han skulle bara kunna öppna dörren och gå ut genom branddörren, förstår de det?” säger han efter att ha besökt hemmet.

”Jag är övertygad om att de förstår vidden av det och att de säkerställer,” svarar socialtjänsten.

Föräldrarna har nu stämt kommunen på nästan en halv miljon kronor vardera i skadestånd med hjälp av Centrum för rättvisa.

Unikt rättsfall

Det är första gången ett sånt här fall tas i domstol och fallet kan gå vidare till att bli ett prejudikat, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.

– Det är viktigt att kommunens ansvar för det som hände John Walter prövas. Socialtjänsten måste kunna hållas rättsligt ansvarig vid felaktiga placeringar av barn.

Falu kommun hänvisar till att hemmet hade tillstånd av inspektionsmyndigheten Ivo. Föreståndaren skrev att de skulle klara av John Walters behov och krav på säkerhet. Kommunen ringde också till HVB-hemmet för att kontrollera och fick lugnande besked.

– De säger att de följt sina rutiner, men om de har gjort det så är det fel på rutinerna, säger Hans-Erik Sjöholm. Då riskerar ju andra barn att dö.

Vad hände John Walter?

15 juni 2021: John Walter Sjöholm Larsson var fem år och placerad på HVB-hemmet Platea i Hagfors när han smet ut genom bakdörren och senare hittades drunknad i näraliggande Uvån.

John Walter hade flera diagnoser och var placerad på HVB-hemmet för en så kallad utredningsplacering medan man letade efter ett familjehem som klarade av att ta emot honom.

Två i nattpersonalen på hemmet dömdes i december 2022 till villkorlig dom och böter för vållande till annans död genom oaktsamhet, men friades i februari 2024 av hovrätten.

Föräldrarna har överklagat till Högsta domstolen och även stämt Falu kommun för att de menar att socialtjänsten placerat deras son på ett hem som var farligt för honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet