Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm: Vi kommer överklaga. Foto: privat / SVT

John Walters pappa om att kommunen frias: ”problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

John Walter placerades av Falu kommun på ett HVB-hem, från vilket han senare avvek, och drunknade. Pojkens föräldrar stämde Falu kommun på totalt en miljon kronor. Nu friar Falu tingsrätt kommunen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det ”inte är visat att kommunen har överträtt artiklarna 2 (rätten till liv) eller 8 (rätten till respekt för familjelivet) i Europakonventionen”. Något som varit en förutsättning för att kommunen ska vara skyldig att betala skadestånd till föräldrarna.

– Det här är jätteproblematiskt. Det ska överklagas såklart, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Rymde från HVB-hem – hittades drunknad

Femårige John Walter placerades i juni 2021 på ett HVB-hem i Hagfors av Falu kommun. Två veckor senare rymde han och hittades efter några timmar drunknad i en å.

Föräldrarna hade uttryckt oro över kommunens vilja att placera John Walter på hemmet, som tidigare kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men kommunen menade att säkerheten var tillräcklig.

Efter sonens död stämde föräldrarna Falu kommun på en halv miljon var i skadestånd.

Två anställda på HVB-hemmet dömdes i tingsrätten för vållande till annans död, men friades senare av hovrätten.

Personaltätheten avgörande

I dagens besked från tingsrätten menar man att utredningen inte kunnat visa att pojken, genom kommunens beslut, befunnit sig i en verklig och omedelbar fara.

Utredningen har inte heller visat att kommunen haft eller borde ha haft kännedom om att John Walter skulle komma att befinna sig i en situation där medarbetare på HVB-hemmet för en kort stund lämnade honom utan uppsikt och han kunde rymma från hemmet.

Tingsrätten drar slutsatsen att personaltätheten kring pojken är det som varit helt avgörande för säkerheten.

– Därför påverkas inte tingsrättens bedömning av att det fanns vissa brister på staket och grindar, säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén.

Utfallet kan bli prejudicerande enligt Centrum för rättvisa, som hjälpt föräldrarna att driva rättsprocessen mot Falu kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet