Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hans-Erik Sjöholm hur det känns att nu under rättegången tvingas återuppleva morgonen då han son John Walters försvann från boendet och dog. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången om John Walters död inledd – personalen förnekar brott

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om femårige John Walters död i Hagfors har inletts. De två personer som jobbade när pojken avvek från HVB-hemmet står åtalade för vållande till annans död genom oaktsamhet. Bägge två hävdar att de inte har något straffrättsligt ansvar.

Det är en allvarlig stämning i Värmlands tingsrätt rapporterar SVT:s reporter. Åhörarna lyssnar spänt. Varje litet pappersprassel hörs tydligt.

Försvaret inledde med att begära att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar för att bevara sekretessen som omgärdar barnen som fanns på boendet. Åklagaren höll inte med, eftersom det i förundersökningen inte förekommit namn på andra barn än John Walter.

 – Det är mycket viktigt att den får hållas i offentlighetens ljus, säger John Walters pappas ombud, Catharina Wikner.

Rätten beslutade efter en kort överläggning att förhandlingen ska vara öppen, men att vissa delar kan hållas bakom stängda dörrar.

Föräldrarna till John Walter har yrkat på skadestånd. Mamman vill ha skadestånd på 60 000 kronor medan pappan yrkar skadestånd på 42 000 kronor.

De åtalade nekar till brott

Under eftermiddagen lade försvaret fram sin sakframställan och de siktade in sig på alla de brister som präglat verksamheten på Platea. De menade att de brister som konstaterats av såväl IVO som Plateas ägare Humana var av en sådan art att det inte går att lägga ett straffrättsligt ansvar på de två anställda som nu står åtalade.

Huvudsakligen byggs försvaret på de brister som fanns i den fysiska miljön runt Platea, bland annat i form av trasiga grindar och staket, men de pekar också på bristande lämplighetsbedömningar av såväl Plateas ledning och placerande Falu kommun samt bristande dokumentation och informationsöverföring.

De åtalade och deras försvarare vill i dag inte ge några intervjuer i samband med rättegången. De två talade kommer att höras i rätten under morgondagens förhandlingar.

Skulle punktmarkeras

Det var i mitten av juni 2021 som femårige John Walter försvann från HBV-hemmet Platea i Hagfors. Efter en stor sökinsats hittades han död i en närliggande å. Åklagaren och arbetsgivaren Humana menar att nattpersonalen gjort fel som lämnat John Walter oövervakad en kort stund, trots att han skulle punktmarkeras. Samtidigt hade personalen redan varnat ledningen uppåt om att de var för liten personalstyrka för att ta hand om alla åtta barn som bodde på hemmet den morgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseförloppet – på 60 sekunder. Foto: Privat/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet