Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Värmlands reporter sammanfattar tisdagsförmiddagen i rättssalen – och pappan ger sin syn på den första berättelsen som kommit från en av de tidigare anställda. Foto: SVT/Samy Dahlman

HVB-anställda förhörs i rättegången om John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

I dag berättar de anställda, som skulle ha uppsikt över John Walter, sina versioner om vad som hände när han försvann från HVB-hemmet i Hagfors, för tingsrätten.

– Jag hade uppsikt på John Walter hela natten, tills jag inte orkade mer, säger den som först hörs i rätten av de två kvinnor som åtalats för vållande till annans död.

Det är mycket känslor i rättsalen när hon berättar om stunden då polisen berättar att John Walter hade hittats död. Både hon och John Walters föräldrar gråter.

”Nu har det hänt det här som jag sagt på möten de senaste veckorna, men ingen har lyssnat på mig”, säger hon till enhetschefen på boendet efter att polisen varit på plats.

Dörren till vardagsrummet

Det hade varit en stökig natt för de två anställda som jobbade. Ett av de åtta barnen på boendet var suicidalt och behövde extra stöd. På morgonen lekte John Walter i vardagsrummet tillsammans med några andra barn medan personalen befann sig i en intilliggande hall.

I rätten berättar en av de anställda att dörren öppnades och stängdes om vartannat av barnen.

Åklagaren: Vad är skälet till att ingen övervakar barnen i vardagsrummet?

– Ja, jag hade ju punktbevakning på XX (det suicidala barnet).

Plötsligt kommer ett av barnen ut och berättar att John Walter är borta.

De börjar genast leta.

– Det handlade om sekunder, säger den åtalade kvinnan.

Få i personalen

Den åtalade berättar att såväl hon som hennes kollegor upprepade gånger påtalat behovet av personalförstärkning nattetid.

– Jag förväntade mig att det skulle tas in ytterligare personal nattetid, säger en av dem och hänvisar till att de placerade barnen var så svåra och hade så allvarliga problem.

Totalt hade hon och hennes kollega, som hade sovande jour, ansvar för åtta barn nattetid. Tre av dem skulle punktbevakas, dagtid av två personer.

Nya förhör under eftermiddagen

Under tisdagseftermiddagen hördes den andra kvinnan som står åtalad. Hennes berättelse överensstämmer i stort med vad som sades under förmiddagens förhör. Hon berättade att hon blivit väckt av sin kollega som behövde hjälp under de tidiga morgontimmarna då John Walter var väldigt livlig och ytterligare ett barn hade vaknat. Det barnet hade svår tandvärk.

– Jag tar över John Walter och byter blöja på honom, berättar hon.

Efter blöjbytet sätter hon sig tillsammans med kollegan i hallen där också dagpersonal anslutit. I rummet intill leker John Walter med fem andra barn som stänger dörren in till hallen.

– De stänger och jag öppnar, de stänger och jag öppnar dörren igen. Den var bara stängd korta ögonblick. Jag satt så jag såg in i vardagsrummet, svarade hon på åklagarens fråga om vilken uppsikt hon hade över barnen.

Plötsligt var John Walter borta.

– Jag sprang ut direkt och letade efter att XX sagt att John Walter sprungit ut.

Den förklaring hon har till att John Walter kunnat smita ut är att han måste ha sprungit ut under ett av de korta ögonblick då dörren till hallen varit stängd.

John Walter hittades inte förrän flera timmar senare. Då var det för sent, han hade drunknat i närliggande Uvån.

Rättegången har nu ajournerats och kommer att återupptas i Värmlands tingsrätt den 24 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom polisens förundersökning har SVT kunnat teckna en bild av John Walters sista timmar i livet. Varning för starka bilder. Foto: Privat/polisens förundersökning/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet