Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaterna Sofia Möller och David Halén Lindberg menar att det är Plateas ledning och inte deras klienter som bär ansvaret för att John Walter kunde avvika från HVB-hemmet Platea. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Försvaret i John Walter-rättegången: ”Ansvaret faller på arbetsgivaren”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot de två anställda som står åtalade för att ha vållat femårige John Walters död avslutades i dag gick försvaret hårt åt ledningen för HVB-hemmet Platea. De menade att ansvaret för att John Walter kunde avvika från HVB-hemmet Platea, för att senare hittas död i Uvån, inte låg på de två åtalade utan på Plateas ledning.

– Vem vill jobba i vården om man riskerar bli ansvarig för arbetsgivarens brister?

Det var en fråga som advokat Sofia Möller bad rätten fundera över innan hon fortsatte med att rada upp de många brister i Plateas verksamhet som såväl Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ägarkoncernen Humana konstaterat.

Och hon fick stöd av sin kollega David Halén Lindberg under tisdagens slutpläderingar i målet.

– Händelsekedjan som leder fram till den här tragiska händelsen börjar redan vid inskrivningen av John Walter. Verksamheten sa att de skulle arbeta med extra bemanning vid inskrivningen men det gjordes ej, sa han.

Allvarliga brister

De båda advokaterna tryckte bland annat på den allvarliga kritik som Platea fått från IVO under flera år gällande bristfälliga lämplighetsbedömningar vid inskrivning och lyfte också bristande informationsöverföring och dokumentation, bemanning och skalskydd i form av staket och grindar.

– I förhör har föreståndaren sagt att ett Gunnebostaket var på gång. Hon visste att det behövdes och det var ett medvetet risktagande från ledningen, menade Sofia Möller angående Plateas beslut att ta emot John Walter – ett barn som var känt för att vara ”rymningsbenäget”.

David Halén Lindbergs slutsats är att om det funnits ett fungerande staket hade det gett personalen de tidsmarginaler som hade behövts för att stoppa John Walter efter att han tagit sig ut ur byggnaden.

– Det straffrättsliga ansvaret kan inte hamna längst ner utifrån de förutsättningar som getts i verksamheten, sa han.

Vill att åtalet ogillas

Kammaråklagare Stefan Wessberg har tidigare yrkat att de båda åtalade ska dömas till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Det avvisas av försvaret som menar att åtalet ska ogillas och att deras klienter ska frias helt.

SVT har efter dagens förhandlingar talat med Plateas dåvarande föreståndare, som tillbakavisar försvararnas bild av situationen på Platea. Hon hävdar att det var extra bemannat utifrån situationen samt att IVO aldrig kritiserat staketens skick eller funktion runt det aktuella boendet.

Dom i målet meddelas den sjätte december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet