Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Försvaret oroas av domen i John Walter-målet

Uppdaterad
Publicerad

De advokater som företräder de två kvinnor som i dag dömdes för att ha vållat femårige John Walters död är inte bara besvikna, utan också oroade för vilka konsekvenser domen kan få.

– Inte bara för min klient, utan även för personal som befinner sig i en liknande situation, säger försvarsadvokaten David Halén Lindberg.

De båda kvinnornas advokater anser inte att Värmlands tingsrätt i sin dom tagit tillräcklig hänsyn till de dokumenterade och påtalade brister som fanns i HVB-hemmet Platea när femårige John Walter smet ut och senare hittades drunknad.

– Var ligger ansvaret i en sådan här situation när man har påtalat säkerhetsbristerna? Både personalen och Ivo har påtalat det för ledningen. Kan det få se ut så här, att man lägger ansvaret på människorna på golvet? frågar sig advokat Sofia Möller retoriskt.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Försvaret ska nu analysera domen på djupet tillsammans med sina klienter innan de tar ställning till om domen ska överklagas eller ej.

I videon ovan utvecklar advokaterna sina resonemang och domaren i målet förklarar varför ansvaret lagts på de två anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet