Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falu kommuns socialtjänst hade inte läst den kritik som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade gett HVB-hemmet. Hör stadsjuristen för första gången förklara varför de inte läste handlingarna eller såg till att staketet var helt innan de placerade John Walter. Foto: David Westling/SVT

Socialtjänstens svar om döde John Walter: ”Hemmets personaltäthet viktigast”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången då Falu kommun ställs inför rätta i fallet där femårige John Walter drunknade under sin placering på ett HVB-hem i Hagfors. För första gången svarar Falu kommun på frågor om säkerhetsbristerna.

Idag prövades om Falu kommun har ett rättsligt ansvar för att se till att HVB-hemmet där de placerade femårige John Walter var tillräckligt säkert.

– Detta har inte prövats tidigare, det är därför det är så viktigt att vi får en domstolsprövning, för att det här inte ska hända något annat barn, säger jurist Alexandra Loyd på Centrum för rättvisa som hjälper föräldrarna.

Femåringen som hittades död i Hagfors

De menar att kommunen skulle ha sett till att HVB-hemmet hade åtgärdat brister i staket och grindar, och att kommunen skulle ha gjort en egen lämplighetsbedömning av placeringen.

Kommunen: ”Personalen hade informerats”

Ellen Gräfnings, stadsjurist i Falun hävdar att kommunen inte hade skadeståndsansvar eftersom hemmet hade lovat att de hade personal mellan John Walter och eventuella ”flyktvägar”.

– Personalen hade också informerats om hans behov skriftligen, säger Ellen Gräfnings.

– Det är fortfarande kommunen som har ansvaret för säkerheten i placeringen, de kan inte avsäga sig sitt ansvar till en privat aktör, säger jurist Alexandra Loyd på Centrum för rättvisa.

Domen om kommunen är skyldig att betala skadestånd till föräldrarna kommer den 10 april.

I videon: Hör Falu kommuns stadsjurist svara på varför de inte kontrollerade att staket och grindar var säkra innan placeringen, eller läste på om bristerna som Inspektionen för vård och omsorg hade hittat på HVB-hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet