Starta klippet för att höra Stig Jansson och Helena Johansson, båda två tidigare anställda hos Platea, förklara varför de är kritiska mot hur företaget bedriver sin verksamhet. Foto: SVT

Tidigare anställda vid Plateas HVB-hem i Hagfors om dödsolyckan: ”Inte förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Flera före detta anställda riktar skarp kritik mot ledningen för det HVB-hem där en femåring avvek, och sedan hittades död i en närliggande å.

– Det är en pengagruva. Det är inte vård det handlar om, säger Helena Johansson som arbetat på boendet.

När två före detta anställda på Plateas HVB-hem i Hagfors nu träder fram för att berätta om förhållandena på boendet är kritiken inte nådig. De båda hävdar att jakten på pengar går före de placerade barnens väl och ve.

– Man var frustrerad. Vi kunde inte hjälpa barnen, säger Helena Johansson.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Stig Jansson har också arbetat på Platea och reagerade starkt på tisdagens händelse när en femårig pojke avvek från boendet och hittades död i Uvån. Han är själv outbildad inom området och är kritisk till att Platea anställer såväl väldigt ung som outbildad och oerfaren personal.

– Det handlade bara om att någon skulle finnas på plats. Om den var utbildad eller inte var inte så noga, säger han.

Stora vinster

De båda före detta anställda menar att bemanningen på boendet inte svarar upp mot behoven och att det styrs av företagets vilja att tjäna pengar. 2020 gjorde Platea en vinst på 29 miljoner kronor. Det motsvarar 39 procent av bolagets omsättning.

– Jag känner inte igen den bilden. Bemanningen styrs av det behov som varje enskilt barn har. Det går inte att göra en koppling mellan det tragiska som skett och det överskott som vi gör i vår organisation, säger Ulrik Bonnevier som är divisionschef i Humana, den koncern som äger Platea.

I videon ovan bemöter Platea kritiken och förklarar varför de anställer så ung personal som 16-åringar.

Plateas vinster

2020: 29 miljoner kronor. (39 procent av omsättningen)

2019: 17 miljoner kronor. (33 procent av omsättningen)

2018: 9 miljoner kronor. (17 procent av omsättningen)

2017: 6 miljoner kronor (18 procent av omsättningen)

Vet du mer? Tipsa oss!

Hör av dig till våra granskande reportrar med ett mejl direkt till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet