Intresset för solceller ökar i landet. Foto: NTB/TT

Stöd till solceller sänks till 20 procent

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sänker stödnivån för installation av solceller från 30 till 20 procent. Det här säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter. Samtidigt höjer man det totala solcellstödet med 300 miljoner kronor jämfört med den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i höstas.

– Nu skjuter vi till mer pengar för att människor som gör en rejäl insats för miljön och investera i solfångare och solceller ska kunna få stöd från staten. Det känns väldigt bra när Moderaterna och Kristdemokraterna nu har dragit ner solcellstödet rejält i den budget som gick igenom i höstas, säger Per Bolund. 

Totalt kommer stödet till installationer av solceller att uppgå till 736 miljoner kronor i år. Förra året var intresset för att få solcellsstöd så stort att de statliga stödpengarna tog slut redan under sommaren. Det har bidragit till att omkring 15 000 ansökningar om solcellsstöd nu ligger och väntar på beslut hos landets länsstyrelser.

Sänks till 20 procent

Det stora antalet ansökningar och det stora intresset för stödet gör samtidigt att regeringen väljer att sänka stödnivån från 30 till 20 procent. Bland annat handlar det helt enkelt om att statens stödpengar ska räcka till. Moderaterna och Kristdemokraterna hade i sin budget planerat att sänka stödnivån till 15 procent. 

Många husägare som har investerat i solceller kommer att bli besvikna på regeringen, eftersom förra årets stödnivå nu inte kommer att gälla vid utbetalning, om deras ansökan inte hinner behandlas före den 1 maj, då den nya stödnivån införs. 

– Här är det ändå viktigt att man ska kunna få ett stöd när man gör en bra investering för miljön, och hade vi inte skjutit till de här pengarna hade risken varit att människor hade stått utan något stöd överhuvudtaget, kommenterar Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.