Majoriteten av de tillfrågade känner sig trygga med Stefan Löfvens ledarskap just nu, berättar Torbjörn Sjöström, vd på Novus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stödet ökar för Socialdemokraterna under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Stödet ökar för Socialdemokraterna under coronakrisen. I SVT/Novus nya väljarbarometer har stödet gått upp med 2,4 procentenheter till 25,6 procent i jämförelse med mätningen för en månad sedan. Samtidigt sjunker stödet för Sverigedemokraterna (-1,9) och Vänsterpartiet (-1,1).

Coronakrisen har förändrat det politiska livet. De vanliga trätoämnena är just nu frånvarande och allt handlar i stället om folkhälsa och ekonomiska räddningspaket. Frågor som tidigare fått stor uppmärksamhet, som invandring och lag och ordning, har helt försvunnit från agendan.

Regeringens agerande har fått stort utrymme och många väljare har följt presskonferenserna de senaste veckorna.

Coronapandemin
Så här ser partistödet ut i mars 2020, enligt den mätning som Novus och SVT har gjort. Foto: SVT Grafik

Än så länge har Socialdemokraterna gynnats i opinionen, medan Miljöpartiet (+/-0) och de båda samarbetspartierna Centerpartiet (+/-0) Liberalerna (-0,1) inte påverkats på samma sätt. 

– Det är väntat. I andra undersökningar som vi har gjort säger 55 procent av de tillfrågade att de känner sig trygga med Stefan Löfvens ledarskap just nu, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

”Finns många orosmoln”

Torbjörn Sjöström påpekar att många av de ministrar som nu haft framträdande roller – Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Anna Ekström och Lena Hallengren – är just socialdemokrater och att det kan ha betydelse i sammanhanget. 

Samtidigt är läget mycket osäkert, att det gått framåt för Socialdemokraterna så här långt betyder inte att det också gör det i fortsättningen.

– Det finns många orosmoln. Dels att smittspridningen ökar och många människor dör, och dels att ekonomin kraschar. Och då vet vi inte hur väljarna reagerar, säger Torbjörn Sjöström. 

Så gjordes undersökningen

3 737 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svara i undersökningen.

Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 47 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 050 personer.

Undersökningen har gjorts mellan den 24 februari och den 22 mars.

Resultatet (förändring sedan föregående mätning inom parantes):

M: 18% (+/-0)

L:  3,8% (-0,1)

C:  8,1 (+/-0)

KD: 6,5 (+0,6)

S:  25,6 (+2,4)

V:  9,8 (-1,1)

MP:  4,5 (+/-0)

SD:  22,0 (-1,9)

Övriga: 1,7 (+0,1)

Osäkra: 6,8

Uppgången för Socialdemokraterna är statistiskt säkeställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet