Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige är ett mycket tryggare land nu än innan Natoansökan lämnades in” – se Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om ansökningsprocessen. Foto: Håkan Claesson/SVT

Stoltenberg: ”Sverige är ett tryggare land nu än innan ansökan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för Turkiet och Ungern att släppa in Sverige i Nato, det menar försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag anser att man nu bör godkänna ansökan och har uttryckt det i Istanbul i samtal med presidenten och ledarskapet där, säger Stoltenberg till SVT Nyheter.

Natochefen anser att Sverige och Finland uppfyllt det avtal som länderna ingick med Turkiet i samband med Natotoppmötet i juli i fjol. Nu hoppas och tror Jens Stoltenberg att Turkiet ska ratificera Sveriges ansökan inom kort.

– Snarast möjligt, men jag vet ju inte när turkiska nationalförsamlingen gör det, säger Jens Stoltenberg i samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Den svenska ratifceringsprocessen har bromsats på grund av de krav som Turkiet ställer på Sverige i samband med ett medlemskap. På söndagen sa Ulf Kristersson (M) återigen att det finns turkiska krav kopplade till Natoansökan som den svenska regeringen inte kan godkänna.

– De vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem, sa statsminister Ulf Kristersson (M).

Säkrare nu

Trots segdragna förhandlingar med Turkiet är Sverige är ett tryggare land nu än innan ansökan, anser Jens Stoltenberg. Nato har ökat sin närvaro i området och Sverige integreras allt mer i försvarsalliansens civila och militära samarbete. Att Sverige skulle utsättas för hot av Ryssland utan att Nato reagerar är i dagsläget otänkbart, menar Jens Stoltenberg.

– Sverige har fått bilaterala säkerhetsgarantier från USA, Storbritannien och många andra Natoländer som en del av medlemskapsprocessen, säger Jens Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.