Stopp för export av svensk lax

Publicerad

Svensk export av levande laxfisk har stoppats sedan en ny parasit har hittats i svenska fiskodlingar.

Parasiten som drabbar fiskyngel upptäcktes först hos regnbåge vid två odlingar, men har nu spridit sig i landet. Att parasiten hittats på fisk är helt nytt både i Sverige och världen, däremot har den sedan tidigare funnits hos till exempel fåglar.

Exportstoppet gäller levande laxfiskar, rom och mjölke tills EU har diskuterat fram en lösning.

– Förbudet gäller levande lax, det vill säga lax som ska exporteras till andra laxodlingar. Lax som är till för matkonsumtion påverkas inte, säger Märta North på Jordbruksverket, till TT.

På fredag kommer en expertgrupp från EU bestämma om exportstoppet kan hävas.

– Vi räknar med att exportstoppet är högst temporärt, säger Märta North.

Följ Livsmedelsverkets rekommendationer

Den som är orolig för att bli sjuk rekommenderas att följa Livsmedelsverkets vanliga råd för fisk: att hetta upp eller frysa ner fisken dödar den här parasiten precis lika bra som andra sjukdomar som kan finnas där.

När parasiten upptäcktes första gången för två år sedan försökte Jordbruksverket utrota den, men nu räknas den som en produktionssjukdom. Med det menas att man har accepterat att den finns hos svensk fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.