Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör inrikesminister Mikael Damberg (S) om inreseförbudet. Foto: SVT

Inreseförbud från Norge sedan midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt förbjöds alla inresor till Sverige från Norge, med undantag för arbetspendlare och vissa andra grupper. Att stoppa all trafik över gränsen kommer att bli väldigt svårt, säger gränspolisens chef Patrik Engström.

– Det här är vår längsta landgräns. Den har varit öppen i hundratals år. Det är naturligtvis inte möjligt att med kontrollåtgärder stoppa all trafik över den här gränsen, säger Patrik Engström till Ekot i Sveriges Radio.

Gränsen är 160 mil lång och har inte varit bevakad sedan Andra världskriget, enligt Engström. Allla inresevägar, inklusive skoterleder, inventeras nu för att kunna övervakas av polisen i en eller annan form. 

Polisen i gränsregionerna hoppas få hjälp av andra myndigheter för att klara uppgiften, exempelvis Kustbevakningen och Tullen.

Gäller till 14 februari

Inreseförbudet har två syften, säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT: Dels att minska risken för spridning av den muterade brittiska virusvarianten från Norge, dels att förebygga risken för ökad trängsel i svenska butiker om de nya hårda nedstängningarna i Osloområdet får invånarna att söka sig över gränsen för att göra inköp.

Inreseförbudet trädde i kraft vid midnatt och gäller till och med 14 februari. Det kan förlängas vid behov.

Maningen till inresande: Stanna hemma

Undantag görs för personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn, och personer med ”trängande familjeskäl”.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser till Sverige efter att ha vistats i Norge att testa sig, stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra. Uppmaningen gäller även dem som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna.

Skärpta krav för inresa i Norge

Norge skärpte nyligen kraven för inresa i landet. Bland annat krävs nu ett negativt coronatest som är högst 24 timmar gammalt. De norska åtgärderna innebär också att gränsövergångarna på många mindre vägar är stängda medan vissa andra övergångar bara är öppna en viss del av dygnet.

Hela presskonferensen om inreseförbudet kan ses här.

Så ser inreseförbudet och rekommendationerna ut

Visa
  •  Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt natten mot måndag och gäller till och med den 14 februari.

  • Utrikesdepartementet återinför avrådan från icke nödvändiga resor till Norge.

  • Personer som bor eller utför arbete i Sverige, personal som transporterar gods och annan personal inom transportsektorn samt personer med trängande familjeskäl undantas.

  • Inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

  • Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

  • Inresande uppmanas testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet