Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsepidemiolog Anders Tegnell: ”Hoppas att norrmännen snabbt får kontroll på detta.” Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya rekommendationer för personer som varit i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Alla som reser in i Sverige från Norge, eller som nyligen har varit i Norge, uppmanas att testa sig för covid-19 och undvika kontakt med andra, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Det är rimligt att vi gör vårt bästa för att vi inte ska få en introduktion av den i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Orsaken ska vara att norska myndigheter befarar ett större utbrott av den brittiska mutationen av coronaviruset i Osloområdet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Arbetspendlare till Norge ska undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet. Norge kräver regelbunden testning vid arbetspendling, och den som arbetspendlar behöver inte testa sig utöver det. De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlarpendlar behöver inte undvika att träffa andra.

Om det kan bli en liknande situation i Sverige som den som nu råder i Norge är oklart enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet inte. Man ska ha stor respekt för det nya viruset, det finns i väldigt många länder i Europa. Det har uppenbarligen potential att sprida sig. Vi bevakar läget och vidtar de åtgärder som går för att minska spridningen av detta så mycket som möjligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Sprids snabbare

Den brittiska virusvarianten misstänks ha debuterat i september och har sedan dess tagit över smittspridningen på de brittiska öarna. Fall har har hittills konstaterats i mer än 50 länder, däribland Sverige.

Enligt Anders Tegnell är fallen i Sverige inte av mer allvarlig karaktär än det ”ursprungliga” coronaviruset.

– De få fall vi har haft här har inte varit allvarliga, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer